På onsdagseftermiddagen kom Folkhälsomyndigheten med en uppmaning om att på obestämd tid stoppa alla evenemang med mer än 500 åskådare med anledning av coronaviruset. Något som regeringen senare tog beslut om.

Detta är något som i allra högsta grad berör idrotten. Bland annat det pågående bandyslutspelet.

– Vi har jobbat hela dagen med att försöka skapa konsekvensanalyser av uppkommit läge, som det ser ut just nu kommer detta ha en negativ påverkan för vår ekonomi i miljonklassen, men osäkerheten är fortfarande stor och vårt arbete intensifieras nu när beslutet blivit ett faktum, säger Villa Lidköpings klubbdirektör Jonas "Sparris" Johansson på föreningens hemsida.

Villa har sålt över 2 800 biljetter i förköp till torsdagens semifinal.

– Vår förhoppning är att man väljer att stötta föreningen i detta utsatta läge med att efterskänka sin biljett. Men vi är mycket ödmjuka inför hela denna situation och kan bara vädja om stöd. Många har en ekonomisk situation som inte medger detta och dem kan då komma upp till vårt kansli för att få hjälp med eventuella återköp av styckesbiljetter till denna match, säger Jonas Johansson.

"Årskort lyder dock inte in under samma möjlighet utan dessa förfaller tyvärr helt i uppkommen situation", skriver Villa på sin hemsida.

Det står 1–1 i matcher mellan Villa och Bollnäs.

Den 21 mars är det tänkt att SM-finalen i bandy ska spelas på Studenternas i Uppsala, men den kan komma att flyttas till i höst, rapporterade Radiosporten under tisdagen. Något som har väckt starka reaktioner i Bandysverige.

Villas Felix Pherson och de andra aktörerna får spela utan publik.

Foto Adam Ihse/TT

***

Det här kommer också att påverka de skaraborgska elitklubbarna i handboll som just nu är inne i slutskedet av sina säsonger. På fredag spelas sista omgången i SHE. Både Skara HF och Skövde HF har då bortamatcher i Göteborgsområdet. Skara är sedan tidigare klart för slutspelet som drar igång i början av april. Skövde jagar kvartsfinalplats, i annat fall blir det kval för att hänga kvar.

IFK Skövde spelar i morgon, torsdag, borta mot Ystads IF i vad som från början var tänkt att vara en "gratismatch" med uppskattningsvis uppemot 2 000 åskådare på plats. Nu blir det "bara" 500 som släpps in och det blir först till kvarn som gäller.

På tisdag avslutas sedan Handbollsligan och då tar IFK Skövde emot IFK Kristianstad i Arena Skövde.

I samma hall ska det svenska damlandslaget spela EM-kval mot Tjeckien söndagen den 29 mars dit det varit stort tryck på biljetter. Återstår att se hur den matchen nu kommer att påverkas. Häromdagen kom besked att mötet fyra dagar tidigare mellan länderna, i tjeckiska Zubri, kommer att spelas utan publik på grund av coronaviruset.

Om ett par veckor ska svenska damlandslaget i handboll spela EM-kval i Arena Skövde.

Foto Björn Larsson Rosvall/TT