Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bert stämmer Skara kommun

Redan för ett år sedan hotade Bert Karlsson att stämma Skara kommun för obetalda fakturor på över två miljoner kronor gällande ensamkommande flyktingbarn. Nu har stämningsansökan lämnats in till Skaraborgs tingsrätt.

Bert Karlsson stämmer Skara kommun på 1,48 miljoner kronor plus ränta. Entreprenören menar att Skara kommun underlåtit att ersätta hans bolag Jokarjo AB för de ensamkommande barn som bodde på Stora Ekeberg under 2016.

Tvisten har pågått under flera år och Bert Karlsson hotade redan för ett år sedan att stämma kommunen. I veckan inkom stämningsansökan till Skaraborgs tingsrätt.

Där förklaras att Jokarjo inte kände till att ungdomarna skulle komma till Stora Ekeberg. När Migrationsverket körde dit dem, meddelade Jokarjo Skara kommun att ungdomarna fanns där, men ingen ansats att flytta dem ska ha skett. När företaget skickade fakturor till kommunen för att få ersättning för ungdomarna skickades dem i retur med hänvisning till att avtal saknades.

Kommunen ville inte heller teckna något avtal och det upprör Bert Karlsson.

– Migrationsverket placerar barnen hos oss, men det är inte Migrationsverket som ska betala utan kommunen som ska göra det. Då säger kommunen att vi har inget avtal, vi har inte gjort något. De skyller på varandra. Överallt annars betalar kommunen, men inte i Skara, säger han till tidningen GT.

Det Bert Karlsson syftar på är att Migrationsverket betalar ut ersättning till den kommun som barnen är anvisade till. Men det är upp till varje kommun att i sin tur betala ut ersättning om någon annan än kommunen själv står för boendet.

I detta fallet har kommunen nekat ersättning eftersom det saknas avtal med Jokarjo och när tidningen pratade med kommunjurist Mikael Hätting för ett år sedan förnekade han att Skara ska ha fått ersättning från Migrationsverket för ungdomarna ifråga.

— Jag har inga sådana uppgifter om att vi fått några pengar för de här barnen, svarade han då.

Nu kommer saken att avgöras i tingsrätten.

Skaras kommunalråd Fredrik Nordström (S) vill avvakta rättens bedömning:

– De (Jokarjo AB, reds anm) har överklagat ett beslut, vilket de har all rätt att göra. Därefter får vi se vad prövningen ger, säger han till GT.