Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergfeldt hedrades med doktorshatt

Nu kan journalisten Carina Bergfeldt, bördig från Skaraborg, titulera sig doktor. I helgen fick hon motta beviset för att hon nu är hedersdoktor vid Umeå universitet. – Det var fantastiskt, säger hon.

Det var en rörd Carina Bergfeldt som på lördagen fick motta tecknet för att hon nu är hedersdoktor vid samhällsfakulteten vid Umeå universitet.

– Jag var jätteglad innan, men jag blev ändå förvånad över hur rörd jag blev. Det var väldigt speciellt att så många i familjen kunde komma och att de tagit på sin frack och festklänning. Sedan hölls det tal där det pratades om demokrati och det fria ordet, berättar hon.

Carina Bergfeldt började sin bana som journalist vid Skaraborgs läns tidning och har även arbetat för systertidningarna Skövde Nyheter, Falköpings Tidning och Västgöta-Bladet innan hon värvades till Aftonbladet. Numera är hon utrikeskorrespondent i USA för Sveriges Television.

Utnämningen till hedersdoktor får hon för sin förmåga att på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriva både svåra och komplexa samhällsfenomen. Enligt motiveringen sprider Carina Bergfeldt kunskap om vår samtid och utgör en motvikt till det nutida fenomenet falska nyheter.

Promoveringen, då de nya hedersdoktorerna vid Umeå universitet utsågs, genomfördes under under en högtidsceremoni på lördagen. Då fick installerades även 27 nya professorer och elva vetenskapliga priser delades ut.

– Hela ceremonin tog två timmar och doktorsutnämningen skedde på latin, förklarar Carina Bergfeldt.

Hon talar själv inte latin, men proceduren är relativt lätt att följa med i. Hedersdoktorn välkomnas med orden "Var hälsad lärda kvinna/man" och får sedan motta en lagerkrans, en ring med en lagerkrans i guld samt ett diplom.

Hon befann sig också i gott sällskap. En av de andra hedersdoktorerna är WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, tidigare hälsominister i Etiopen och som bland annat bidragit till att minska barnadödligheten i det landet.

– Vi skulle haft en programpunkt tillsammans tidigare i veckan, men den fick ställas in eftersom Tedros skulle träffa påven, berättar Carina Bergfeldt, som själv höll en uppskattad föreläsning på temat världen enligt Trump.

Intresset var så stort för den att hon fick hålla den vid två tillfällen för alla skulle få plats.

– Det var väldigt roligt.

Det har över huvud taget varit intensiva dagar i Umeå för Carina Bergfeldt med föreläsningar, frågestunder, intervjuer, middagar och mottagningar. Allt avslutades på lördagen med galamiddag med dans.

– Vi var kvar till ett på natten, så det blev en lång dag, konstaterar hon glatt.

Firandet fortsatte sedan i Stockholm där Carina Bergfeldt passade på att träffa vänner innan hon reste tillbaka till USA. Hon har överlag mött varma reaktioner på utnämningen.

– Folk har varit jätteglada och snälla. Jag tycker att det var så fint med motiveringen att jag gör saker begripliga. Jag blev tårögd när jag läste det. Det är ju precis vad jag försöker göra i mitt jobb. Många jag mött säger också att de förstår det jag rapporterar om och det är jätteroligt och viktigt.

Utnämnandet till hedersdoktor betyder mycket för Carina Bergfeldt.

– Det är en svår väg att navigera att bevaka Donald Trump. Det är svårt att ha tungan rätt i mun och balansera mellan de positiva åstadkommanden han gör och de destruktiva saker han säger. Du kan komma till slutsatsen att det som görs är bra för USA, till exempel ett handelsavtal, men på vägen förolämpar han sina allierade sju gånger. Det är svårt att veta vad du som journalist ska lyfta fram för att göra det rättvisa åt båda håll. Att få priset är en kompass som visar att jag går i rätt riktning.

Hon ser framåt emot att återvända till vardagen och jobbet som utrikeskorre i USA.

– Det är mellanårsval om två veckor och det händer saker hela tiden. Nu senast kom nyheten att USA eventuellt ska trappa ner kärnvapenavtalet med Ryssland. Jag har haft en vikarie under tiden varit i Sverige, men nu ska det bli skönt att kasta sig in i arbetet igen.