Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare slog till mot äldre- polisen: ”Det här är otroligt lågt”

De inriktade sig på kvinnor över 90 år. Bedragarna tog sig in i lägenheten under förevändning att de skulle byta ut eller inspektera de äldres brandvarnare. Sedan lurade man till sig kontokort och PIN-koder och tog ut tiotusentals kronor.

– Det här är otroligt lågt och väldigt fult, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Polisens utredare ser hur den här typen av brott går i vågor och gärningsmännen utger sig ofta för att vara en person med ett förtroendeingivande yrke.

– Det kan vara fastighetsbolaget, polis, banker, räddningstjänst, att de ska kontrollera en vattenläcka eller i det här fallet en brandvarnare, konstaterar Jan Olsson.

Först har kvinnorna fått ett telefonsamtal om att de ska komma på besök och efter ett tag ringer bedragaren på dörren.

– De inriktar sig ofta på äldre personer, som de hoppas ska vara mer skyddslösa och lättlurade. Den här gruppen är ganska svår att nå med information och egentligen får vi många gånger förlita oss på deras barn och barnbarn, menar Olsson.

Han tycker att det är viktigt att man sätter sig ner med sin far eller mor och talar igenom att sådant här kan förekomma.

Lurat till sig kort

I de aktuella fallen har man efter besiktningen lyckats lura till sig offrets kort och kod, dessutom har de lagt kortet på mobiltelefon för att få det att se ut som någon form av en kortbetalning.

– Därefter har bedragaren sagt att han ska gå ut och ordna ett kvitto och sedan försvunnit med kreditkortet. Tiotusentals kronor har sedan tagits ut via bankomater och därefter har man ofta handlat varor på nätet för mycket stora belopp.

Finns det något sätt man kan skydda sig på?

– För det första ska man aldrig lämna ifrån sig ett kort eller kod. Ingen seriös person ringer på din dörr och frågar efter sådant. Sedan ska man givetvis be besökaren att legitimera sig.

En annan modell är att om någon vill komma hem till dig är att låta barnen ringa upp företaget de uppger och kontrollera att det verkligen är de som ska komma.

Är den här typen av brott vanliga?

– Eftersom de nästan alltid kräver ett hembesök är antalet kanske inte så stort när det gäller drabbade. Men man ska komma ihåg att det skadar offrets tillit till samhället och många lider psykiskt av händelsen och isolerar sig, det talar vi sällan om.

Brandvarnarmannen åkte till sist fast och dömdes av hovrätten till fem års fängelse för bedrägerier, rån och stölder. I domen skriver domstolen att brotten utförts med förslagenhet och att gärningsmannen utnyttjat den skyddslösa ställning offren befunnit sig i.

Skaraborg drabbat

Skaraborg har drabbats av olika bedragare, det senaste var två män från trakten som lurade till sig pengar av pensionärer.

Tillvägagångssättet har i princip varit det samma på alla platser. För ett tag sedan sedan fick en 97-årig kvinna på Warenbergsgatan i Falköping ett telefonsamtal. Mannen som ringde sa att han var från Swedbank och skulle hjälpa till med ett bankärende. Kort därefter ringde det på dörren och en man dök upp.

Bedragarna lyckades lura till sig hennes kort och koder. Men efter att besökaren gått och hon lagt på luren, kontaktade den utsatta sin dotter och därmed blev kortet spärrat.

Nytt besök

En timme senare fick en 95-årig man på Torstensongatan i Falköping besök av två okända personer. Även nu sa de att de kom från Swedbank och lyckades komma över kreditkort och kod. Detta ledde till att 15 000 kronor försvann från mannens konto.

– Tänk på att banker aldrig arbetar på det här sättet, säger polisen.

Samma sak har också hänt på flera andra platser i Skaraborg och Västsverige.

Men nu har de alltså åkt fast.

Bedrägerier ökar

Tidningen har också varit i kontakt med ytterligare en äldre kvinna i Falköping som de försökte lura.

– Han presenterade sig som Håkan Eriksson och sa att arbetade för ett säkerhetsföretag. Han påstod att någon hade försökt ta ut 5 000 kronor från mitt konto, men det trodde jag inte ett ögonblick på, säger kvinnan.

Därmed undvek hon bedragarnas fälla.

– Tyvärr tror jag inte att den här typen av brott kommer att minska, konstaterar Jan Olsson.

LÄS: Bedragare i Västsverige har gripits

LÄS: De varnar för äldrebedragare