Tidningen har tidigare skrivit om problemen som finns med telefonbedragare som främst riktar in sig på äldre. Polisen har nu uppmärksammat ett antal ärenden där en misstänkt bedragare har försökt lura till sig äldre personers kontokort genom att ringa upp och utge sig för att vara målsägarens barnbarn.

– Eller så har personen påstått sig vara en kompis till barnbarnet. I vilket fall så har samtalet gått ut på att be om pengar för att man har hamnat i lite knipa, säger Marlene Anderson Wikman, gruppchef på polisens utredningssektion i Skaraborg.

Relaterat till artikeln

Två fullbordade brott har genomförts och ytterligare ett försök att få med sig en äldres kontokort har gjorts. De två anmälda fullbordade brotten inträffade i Skövde och Tibro. Senaste brottet är anmält i Skövde tisdagen den 26 februari.

– Den som ringer upp säger att han inte kan komma och hämta kortet själv men att han istället skickar en kompis. I samtalet har bedragaren bett att målsägaren ska lämna ifrån sig både kontokort och kod. Efter samtalet får den äldre besök av en okänd man som beskrivs vara i 30-årsåldern, smal och väldigt blek, säger Marlene Anderson Wikman.

I samtliga fall har gärningspersonen gått tillväga på samma sätt, och polisen är ganska säker på att det rör sig om samma gärningsperson eller gärningspersoner.

– Klart man aldrig kan vara helt säker, men det mesta tyder på att det är samma gärningsperson, säger Marlene Anderson Wikman.

Hon vill rikta en tydlig varning till människor i Skaraborg.

– Vi uppmanar invånarna i Skaraborg att aldrig lämna ifrån sig kort och kod till okända personer. Berätta gärna för era äldre släktingar och vänner hur man skyddar sig från bedragare och att man alltid ska skydda sina koder. Får man besök eller blir uppringd av en okänd person ska man aldrig logga in på sin bankdosa, mobilt bank-id eller lämna ifrån sig sitt kort, säger Marlene Anderson Wikman.