Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäver festar loss på träden längs Ånastigen

Bäverstammen växer sig allt starkare i Sverige. I Tidaholms kommun lämnar gnagaren tydliga spår efter sig. Så här ser det ut vid gamla Sandbergs bad längst Ånastigen.

Bäver är ett vattenlevande däggdjur som är en enastående gnagare. Ingen trädstam tycks vara för grov för att gnagaren ska ge sig i kast med att gnaga runt stammen till trädet faller.

Bävern äter bland annat kvistar, bark, blad och rötter från träd och buskar som står vid vattnet. Typiska träd är vide, björk, al och asp. I perioden kan man se tydliga spår. En plats är längst Tidan vid det populära promenadstråket Ånastigen.

För tillfället ser det ut som en eller flera bävrar haft storkalas vid den gamla badplatsen. På en informationsskylt står det ”Sandbergs bad”. Förr var det vanligt att familjer hade sina särskilda badställen. Obehöriga avisades vänligen men bestämt.

Tror nog inte att bävern/bävrarna tagit någon notis om detta. Ett antal träd av varierande storlek har fällt av deras starka tänder. På strandbrinken syns tydliga spår var gnagaren tar sig upp och ner i vattnet.