Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa betyget på företagsklimatet i Skara sedan 2010

Svenskt Näringsliv senaste attitydundersökning som presenterats i dagarna visar att Skaraföretagens sammanfattande omdöme av företagsklimatet är bättre än förra året. Så här bra betyg har man inte fått sedan 2010, skriver Skara kommun i ett pressmeddelande.

Det samlade omdömet från företagarna ger betyget 3,51, vilket är en ökning från förra årets betyg som låg på 3,4.

Betygen sätts på en skala mellan 1 (dåligt) och 6 (utmärkt). Den positiva andelen anges med betyg 4 (bra) eller högre.

Nytt för i år att Svenskt Näringsliv även frågar om företagens syn på brott och otrygghet samt serviceinriktad myndighetsövning. Frågan om attityder i media och skola samt tillämpning av lagar och regler är borttagna.

Största förbättringen i den senaste undersökningen har skett inom bland annat kommunens service och bemötande till företagande samt tillgången till mobilnät och bredband.

En tydlig trend i hela Skaraborg, som syns även i Skara, är att attityderna till företagande hos allmänhet, tjänstemän och politiker har en sämre utveckling. Kurvan för skolans kontakter med näringslivet visar också en markant nedgång.

Företagarna uppger också att de önskar att kommunen i större utsträckning än idag prioriterar arbetet med att öka tryggheten samt förbättra dialogen ytterligare.

– Trots rådande coronakris visar vi att vi är på rätt väg och det är glädjande att vi visar bästa resultatet på 10 år. Men vi nöjer oss inte utan måste alltid sträva efter att bli bättre och fortsätta att utveckla oss. Framöver kommer vi, förutom att förbättra det som framkommit i undersökningen, att arbeta aktivt med dialogen runt upphandling, främja etablering och tillväxt samt utveckla digitala tjänster som underlättar för näringslivet, säger Helena Nyman Friberg näringslivsstrateg i pressmeddelandet.

Skara kommun kommer nu arbeta vidare internt med resultatet från Svenskt Näringslivs undersökning, tillsammans med den Insiktsmätning som görs årligen med dem som haft ärenden i kommunen.

– Skara har fantastiska förutsättningar för företagande och det är otroligt glädjande att det också upplevs som en attraktiv kommun att etablera sig i och utveckla sin verksamhet i. Det är en självklarhet för oss att nu fortsätta prioritera de åtgärder och utvecklingsmöjligheter som stärker Skara ytterligare, säger kommunalråd Ylva Pettersson i pressmeddelandet.

Attitydundersökningen ligger till grund för en företagsklimatrankning av Sveriges kommuner, vilken presenteras i sin helhet den 23 september.