Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen ska gå till skolan – även om familjen har corona

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Så länge eleven inte har ett läkarutlåtande som bekräftar att den har drabbats av covid-19 gäller skolplikten. Därmed ska barn till coronasmittade föräldrar gå till skolan som vanligt. – Eleverna är inte en känslig grupp i sig, det hade varit värre om det handlade om äldreomsorgen, säger skolchef Hans Persson.

I dagsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det ur ett smittskyddsperspektiv inte finns anledning för friska elever att stanna hemma från skolan. Skara kommun följer riktlinjen och menar att skolplikten gäller tillsvidare.

– Så länge barnen själva inte visar symptom är de välkomna till skola och förskola. Det är svårt att särskilja en vanlig influensa och corona och just nu är det en del självdiagnostisering, säger skolchef Hans Persson.

Men finns det inte en stor risk att barn som har covid-19 i familjen bär på viruset utan att veta om det?

– Så är det ju förstås. Folkhälsomyndigheten säger att en stor andel inte vet om de bär på det eller inte, men så länge man inte har testats positiv för det så ska man gå till skolan.

Har inte du som skolchef mandat att sätta ner foten och be dessa elever att stanna hemma?

– Nej, vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Skulle vi upptäcka fall på skolorna som gör att vi måste stänga ner verksamheten så är det en smittskyddsläkare som bedömer det. Vi har inte kompetensen att avgöra det.

Vad är din personliga åsikt om läget?

– Jag vill tro att Sverige har valt en bra väg som gör att vi rider ut stormen utan att skolorna behöver stänga. Det skulle leda till ett enormt ekonomiskt tapp om vi tvingades göra det, säger Hans.

Utsätter man inte andra elever och lärare för en onödig risk om barn till coronasmittade föräldrar tillåts att fortsätta gå i skolan?

– Nej, jag tycker inte det. Eleverna är inte en känslig grupp i sig, det hade varit värre om det handlade om äldreomsorgen.

Å andra sidan kan de föra vidare viruset till andra riskgrupper?

– Självklart är det så. Samhället räknar med att människor kommer bli autoimmuna så småningom, det handlar bara om att det sker i en lagom takt och jag hoppas att den svenska modellen ger ett bra utfall, säger Hans Persson.