Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åttaårig pojke död efter drunkningsolyckan i Åsasjön

En åttaårig pojke från Jönköping hittades drunknad i Åsasjön på torsdagen. Pojken hittades i vattnet av räddningstjänsten en timme efter att larmet nådde dem. – Det är en tragisk händelse, säger Björn Öberg, presstalesperson hos polisen i Jönköping.

Ett större räddningspådrag med dykare från Borås larmades under torsdagseftermiddagen till Åsasjön efter att en pojke försvunnit spårlöst från badstranden. Det var badgäster som slog larm och ett flertal av dem började leta och dyka efter pojken innan räddningstjänsten kom fram.

Eftersom varken räddningstjänstens styrkor från Jönköping och Norrahammar, eller polisen, inledningsvis fick någon klar uppgift om att pojken försvunnit under vattenytan kallades även polisens hundpatruller dit för att leta i skogen.

– Det fanns en teoretisk möjlighet att han befann sig på land, säger Björn Öberg.

Hittades efter en timme

Larmet inkom till SOS klockan 16.39. Totalt handlade det om ett tjugotal personer som då sattes in i sökandet.

– Vi har fridykare här men de andra är experter som kan söka på djupare vatten. Vi har inga sådana här utan Borås är närmast för oss, uppger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Före insatsen nådde fram till Åsasjön hade en annan pojk redan tagit sig upp ur vattnet på egen hand.

– Han behövde inte åka till sjukhus, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

En timme efter styrkorna larmats ut uppgav räddningstjänsten att man hade hittat den andre pojken i vattnet, bara några meter från bryggan. Han fördes då till Länssjukhuset Ryhov efter att livräddande åtgärder inletts på stranden. Hur länge barnet hade befunnit sig i vattnet är dock oklart.

– Vi har pratat med folk på platsen och det verkar inte som att någon alltså har sett den här pojken försvinna under vattenytan, säger Björn Öberg.

Får kris- och samtalsstöd

Vid åttatiden på kvällen bekräftade polisen att pojkens liv inte hade gått att rädda.

– Vi misstänker inget brott. Det är en tragisk händelse. Närmast anhöriga är underrättade eftersom de fanns på platsen, säger Björn Öberg.

Enligt polisen var det mycket folk på badplatsen som bevittnade räddningspådraget. Enligt polisen fick de inblandade under kvällen kris- och samtalsstöd i närliggande Sörgården.