Den 25 november kommer Arja Saijonmaa och Rickard Söderberg till Vara konserthus med julkonserten En klassisk jul. Med sig har de några av Sveriges mest rutinerade musiker, under ledning av kapellmästare Björn Classon.

Arja Saijonmaa vill dela med sig av sin jul, och jobbar just nu även med sin första julskiva. Hon har lagt ner hela sitt hjärta i att välja ut sånger.

– Julstämningen går tillbaka till barndomen. Det är då man formar sina primära julkänslor. Vi lyssnade mycket till östfinska sånger hemma när jag var liten. Sen blir man ju som vuxen influerad av filmer med julsånger från bland annat USA och Hollywood, och vissa av dem har fastnat, säger hon.

När hon fick förfrågan om att göra en julturné tillsammans med Rickard Söderberg tackade hon glatt ja, och tycker att det ska bli spännande.

– Jag känner inte Rickard sedan tidigare, men jag tänkte direkt när jag fick förfrågan, att vi måste göra något bombastiskt tillsammans. Jag har alltid varit själv på scen tidigare, så det här ska bli jätteroligt – en helt ny kombination, säger hon.

Samarbetet har även lett till att Rickard är gästartist på Arjas julskiva, och på den sjunger de O helga natt tillsammans.

– Jag är alt, så den sjunger jag i samma tonart som Jussi Björling, säger hon.

Förutom O helga natt, som Arja tycker är den ultimata julsången, känner hon extra starkt för Sibelius julvisa ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt”.

– Pappa sa alltid när han hörde den: ”Det här är världens vackraste julsång.” Sen kan jag avslöja en hemlighet, att jag kommer läsa Tomten, både i konserten och på skivan.

Det blir en intensiv period med 22 konserter på knappt en månad. Premiären är på Vara konserthus den 25 november och avslutas i Västerås den 21 december. Däremellan besöks städer från Umeå i norr till Malmö i söder.

Arja ser fram emot en turné med konserter fyllda av allvar, glädje, värme och gemenskap.

– Visst kommer det att bli intensivt, men man får vara i julstämning hela tiden. Detta är hjärtats fest och gemenskap under den allra mörkaste tiden på året, och vi behöver ljus.

Hon understryker att programmet är till för alla, oavsett ursprung och ålder.

Besöket i Vara ser hon särskilt mycket fram emot.

– Jag har varit överallt, men inte i Vara. Jag har hört så mycket om konserthuset och det är en ära för mig att få komma dit, säger hon.