Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets hedersskaraborgare vill lägga pusslet och berätta historien

Maria Vretemark och Tony Axelsson, arkeologer vid Västergötlands museum, fick i kväll motta utmärkelsen Årets hedersskaraborgare. –Jättekul att Varnhem får den här uppmärksamheten, säger Maria Vretemark

Skaraborgs Akademi firar 20 år och har idag haft en ceremoni vid Högskolan i Skövde där man bland annat delat ut utmärkelsen Årets hedersskaraborgare. Tidigare pristagare Sixten Västgöta-Bengtsson, kronprinsessan Victoria, författaren Jan Guillou och komikern Robert Gustafsson får nu sällskap av arkeologerna Maria Vretemark och Tony Axelsson.

De två arkeologerna är naturligtvis väldigt glada för utmärkelsen men framför allt för resultatet av deras arbete.

– Föga anade vi att det skulle bli ett så stort projekt när vi satte igång i september 2005, berättade Maria Vretemark för en fullsatt hörsal på högskolan.

Deras arbete med utgrävningarna vid Kata gård i Varnhem har bidragit till att historieskrivningen vad gäller frågan om när Västergötland blev kristnat har fått ändras, att området faktiskt hade stor betydelse tvärtemot vad man tidigare trott.

Fynd visar att kristna gravplatser användes redan på 900 -talet, ett par hundra år innan munkarna kom till Varnhem. Hur vet man det då?

Jo, bland annat för att kropparna placerades med huvudet i väster och fötterna i öster enligt kristen sed. Dessutom har det också gjorts så kallade C14-metoden som tidsdaterat benrester till den tiden.

Utgrävningarna har kunnat följas av allmänheten och fynden har också uppmärksammats av riksmedia.

Tjusningen med att vara arkeolog är kombinationen med den akademiska biten och det fysiska arbetet ute på fältet, beskriver Tony Axelsson.

– Samtidigt är människor intressanta oavsett om de lever idag eller för tusen år sedan. Det är ju det arkeologi handlar om, mänskliga skeenden och att tänka och gräva.

Maria Vretemark håller med.

– Att få upp ny historia och pussla ihop bitarna man hittar till en begriplig historia och sedan kunna berätta den för folk, det är väldigt roligt.

LÄS MER: Dyrgrip från vikingatiden hittad vid Kata gård

LÄS MER: De grävde fram ett långhus från 900-talet