Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet smittade i omsorgen fortsätter minska: "Vi har lyckats"

Från att som mest ha haft sex konstaterade fall inom hemvården i Skara under hösten är antalet smittade i covid-19 nu nere på ett enda fall.
– Vi ser en smittökning i Västra Götaland, men vi har ändå lyckats att få en annan trend inom vår hemvård och på särskilda boenden, säger kommunikationschefen Peter Blom.

Peter Blom passar samtidigt på att ge all vårdpersonal en stor eloge för det arbete de lagt ner och lägger ner för att skydda brukarna i Skara kommun. Kommunens särskilda boenden har dessutom varit helt smittfria sedan i slutet på juni.

Samtidigt är faran långt ifrån över, den största utmaningen är informationströtthet bland invånarna, samtidigt som smittspridningen ökar runt omkring oss.

Inför höstlovet går kommunen därför ut med en höstlovskampanj som kommer att rikta sig till ungdomar där man uppmanar till försiktighet när det kommer till privata fester just för att hindra smittspridning.

Inom kommunens förvaltningar ser man i dagsläget inga begränsningar kopplat till sjukskrivningar. Men både inom barn- och utbildning samt omsorg är det en ökad belastning på personalen på grund av sjukskrivningar.

Den totala sjukfrånvaron ligger just nu på 7,5 procent. Antalet egentester inom omsorger är också fortsatt höga.

– Vi är frikostiga ned provtagningar och så ska det vara. Det tas cirka 40 tester i veckan. Totalt har det gjorts 902 tester sedan vi började med det vecka 20, säger Anette Svensson Nordlander som är medicinskt ansvarig sköterska i kommunen.