Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälningar om misskötta djur fortsätter att öka

Sedan 2016 har anmälningarna om antalet djur som far illa inom Västra Götaland ökat för varje år som gått och 2019 blir inget undantag. Bara hittills i år är antalet anmälningar redan högre än tidigare år, detta rapporterar P4 Skaraborg. Ökningen av anmälningar behöver dock inte innebära att fler djur faktiskt far mer illa ut än tidigare, säger Malin Wåhlstedt på Länsstyrelsens djurskyddsavdelning.

Förra året anmäldes 2478 anmälningar om djur som for illa i länet. Mellan januari och juli i år har 153 fler fall anmälts än under samma period förra året.

P4 Skaraborg har pratat med Malin Wåhlstedt som är funktionschef på enheten för veterinär och djurskydd på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, och hon tror inte att ökningen behöver innebära att fler djur far mer illa ut än tidigare.

Medial uppmärksamhet

Hon menar att ökningen av anmälningar skulle kunna bero på att den här typen av brott får mer medial uppmärksamhet än tidigare och att Länsstyrelsens roll i djurskyddshandläggningen blivit tydligare på senare år.

Den mediala uppmärksamheten skulle enligt Malin Wåhlstedt kunna innebära att fler personer anmäler fall där djur far illa, för att det tydligare vet vart de ska vända sig för att anmäla fallen. Detta behöver då inte innebära att fler djur än tidigare faktiskt far illa.

Att vissa fall får stor uppmärksamhet i media har inneburit att Länsstyrelsen i perioder fått in väldigt många anmälningar angående en viss typ av djur. Detta har till exempel skett i samband med att media gett stor uppmärksamhet åt försöksdjur.

Större hotbild

Det är inte bara fler anmälningar om misskötta djur som tar upp arbetstid på Länsstyrelsens djurskyddsavdelning.

Länsstyrelsen har numera tagit över arbetsuppgifter som tidigare var polisens ansvar, till exempel att fatta beslut om vilka djur som ska omhändertas och sedan hämta djuren från dess ägare. Detta har gjort att hotbilden mot Länsstyrelsens djurskyddsavdelning, som redan tidigare klassades som hög, nu har blivit ännu högre.