Hon är grundare till jämlikhetsstiftelsen Make Equal, har haft feministiska självförsvarskurser och en av grundarna till FATTA-rörelsen.

– Vi har nu äntligen fått igenom samtyckeslagen i riksdagen, som började gälla 1 juli i år, konstaterar Ida Östensson.

En ny ingång i engagemanget kom i samband med alla övergrepp mot kvinnor som skedde på festivaler 2016, bland annat på Bråvalla.

– Jag förstod att män måste börja tala med män om de här ämnena. Diskutera övergrepp, sex, skörhet, ego, flyktvägar, vänskap och samtycke, menar Ida.

Killmiddagar

Hon tog då tagit initiativet till "killmiddagar" där den här typen av frågor kan tas upp. Detta har bland annat lett till att allt från riksdagsmän till olika festivalarrangörer tagit till initiativ till sådana.

– Jag tror att de där fördelarna som män har också kan vara nackdelar. Som att män inte får visa känslor. Och det finns fortfarande förväntningar på att mannen ska försörja sin familj, ”lyckas” och göra karriär, menar Östensson.

Det är enligt Ida orimliga krav som ingen människa kan bära ensam, och män måste få prata om detta för att kunna göra en förändring i sitt liv.

– För vi vet att när män mår dåligt så drabbar det även andra, säger hon.

Berättade själv

Ur detta föddes projektet "Allt som vi inte pratar om". En satsning som handlar om frågeställningar som "Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig?”

Den är tänkt att inspirera killar och män att börja diskutera om sådant som de annars inte tar upp.

Medförfattaren Thor Rutgersson var en av dem som ville få igång ett samtal med sina vänner, men det var svårt.

– Det var inte förrän jag erkände att när jag var i slutet av tonåren, så tryckte jag mig mot tjejer i publikhaven på spelningar. Först då kunde vi prata. För då kunde de andra också berätta. Hur de tänkte och kände, berättar Thor.

Vad var det som fick dig Ida att engagera dig så starkt i de här frågorna?

– Att leva som ung tjej och senare kvinna i ett patriarkat. Sanningen är att jag inte riktigt passade in i den by där jag bodde, en tjej som ville åka skateboard och göra andra aktiviteter som vissa inte tyckte passade sig.

I tonåren blev hon själv utsatt för sexuella trakasserier och sexuellt våld.

– Precis som många andra tjejer. 98 procent av alla sexualbrott begås av män och därför måste vi också få med dem i diskussionen och förändringsarbetet.

I mars kom boken "Allt vi inte pratar om" ut och den har snart sålt i 10 000 exemplar.

– Rent objektivt har det gått väldigt bra, men jag är fortfarande inte nöjd. Min förhoppning var att det skulle ge män samma insikt och kamplusta som "Fittstim" gav oss kvinnor, men riktigt där är vi ännu inte.

Tillsammans med studiefrämjandet har man också tagit fram ett studiematerial på temat och skapat en podcast, e-böcker och ljudbok. Till hösten kommer även ett spel och särskilt anpassade samtalsguider för unga och för pappor.

Relaterat till artikeln

Trots semester så är det svårt att sitta tyst. Ida inspirerades av en fråga som handbollsspelaren Linnea Claeson ställde i en kvällstidningskrönika i helgen. Skribenten undrade vad män tänker att de har för ansvar efter #metoo. Det gjorde att Ida skrev ännu en utlysning på sina sociala medier.

– Vad ska männen göra som fortsättning. Jag ställde samma fråga på Facebook, men enbart ett 15-tal personer svarade. Ungefär de som brukar höra av sig i de här frågorna.

Men Ida Östensson har inte gett upp.

Definitivt inte.