Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreomsorgen i Skara har fått sina första coronafall

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Under lång tid har omsorgsförvaltningen lyckats hålla coronasmittan utanför äldreboendenas väggar. Men nu kan man konstatera att den finns även där. – Vi har nu fyra brukare som är smittade på särskilt boende, säger kommunens medicinskt ansvariga sköterska Anette Svensson Nordlander.

Om det konstaterade covid-19-fallen finns på samma boende eller på flera olika vill kommunen inte gå ut med.

Förhoppningen nu är att inte fler av de gamla ska smittas.

– Vi fortsätter att följa gängse rutiner med handhygien och skyddsutrustning. Vi kommer också ha extra genomgångar och arbetar utifrån rutinerna som finns när man har konstaterad covid-19, säger Anette Svensson Nordlander.

Vad tänker du om att smittan nu finns på äldreboenden även här?

– Vi märker ju att det är en samhällssmitta, så det kanske inte är så konstigt. Men det är tråkigt. Nu hoppas jag att det ska gå bra, både för brukare, anhöriga och personal.

Att det ändå dröjt så pass länge innan smittan letade sig in i Skaras äldreomsorg har gjort att kommunen, till skillnad från många andra, har haft en lång förberedelsetid.

– Det är det här vi väntat på, säger Skaras kommundirektör Gustaf Olsson.

Lurig smitta

Sedan i mitten på mars har kommunens krisledningsgrupps samlats flera gånger i veckan för att förbereda sig. Nu vet man också mer om hur lurig coronasmittan är. Från flera håll i landet rapporteras om personer som testats som varken varit sjuka eller visat några som helst symptom, ändå är de smittade.

– När det är på det sättet är det inte konstigt att vi får in det på våra boenden, konstaterar Gustaf Olsson.

Samtidigt som det rapporteras om sänkta garder runt om i världen, semesterorter som öppnas och en smittspridning som stannar upp på sina håll, så befinner sig Skara fortfarande många veckor efter i utvecklingen och än är peaken för smittan inte nådd här.

– Det är ju nu som smittan är här. Vi måste hålla i och hålla ut. Samtidigt så börjar det bli bättre väder och vi får signaler om att det lättar. Men vi är fortfarande i uppförsbacken.

Att det är svårt för invånarna att få ihop ekvationen förstår han.

– Men det är nu vi måste vara uthålliga och det är en utmaning, säger Gustaf Olsson.

Fler tester och visir i förebyggande syfte

Samtidigt pågår en nationell diskussion om en utökad provtagning. Idag görs självtester bland omsorgspersonal, men Skara kommun tittar nu på hur det ska kunna lösas även för andra yrkesgrupper. Nu avvaktar man ett nationellt beslut om vilka som i så fall ska testas.

Under veckan väntas omsorgsförvaltningen också besluta om att all omsorgspersonal ska bära munskydd eller visor, även i det fall där det varken finns misstanke eller konstaterad covid-19.

– Det används då i förebyggande syfte. Men det är en del praktiska bitar som ska lösas först. Förhoppningsvis är vi igång i nästa vecka, säger Anette Svensson Nordlander.