Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut brist på specialistsjuksköterskor - nu tar 20 nya examen

Det har under lång tid varit brist på operationssjuksköterskor och anestesisjuksköterskor på Skarborgs sjukhus. Nu tar 20 nya examen efter ett samarbete mellan sjukhuset och Högskolan i Skövde.

Sjuksköterskor som vill utbilda sig till specialistsjuksköterska inom operation- eller anestesisjukvård var tidigare hänvisade till att göra det i till exempel Göteborg, Borås eller Örebro, berättas i pressinformation som skickats både från Skaraborgs sjukhus och Högskolan i Skövde.

Men sedan januari 2019 samarbetar Skaraborgs Sjukhus med Högskolan i Skövde för att vidareutbilda personal på hemmaplan. Totalt 20 sjuksköterskor fick möjligheten att vidareutbilda sig, tio till operationssjuksköterska och tio till anestesisjuksköterska. Vid utbildningsstart fick alla fast anställning vid Skaraborgs Sjukhus.

– Det har tidigare varit akut brist på operationssjuksköterskor och anestesisjuksköterskor i Skaraborg. Det här är ett stort steg i ett bemanna och bibehålla kompetensen lokalt, säger Britt-Marie Gunnarsson, adjunkt i omvårdnad och avdelningschef på Högskolan i Skövde i pressmeddelandet.

Första kullen med specialistsjuksköterskor är nu färdiga med sin utbildning och kommer att erhålla en magisterexamen. Under torsdagseftermiddagen firade de sin examen med avslutningsmiddag på Science Park Skövde.

Felicia Österlund, nybliven operationssjuksköterska, arbetade tidigare på KAVA (Kirurgisk akutvårdsavdelning) på Sjukhuset i Skövde. Det var det nära samarbetet mellan KAVA och operationsavdelningen som fick Felicia att bli intresserad och ta chansen till att vidareutbilda sig.

– Jag har skickat in patienter till operation, tagit emot dem efteråt och alltid undrat vad som händer där emellan. När jag fick chansen att läsa utbildningen med bibehållen lön på hemmaplan så tog jag den, säger Felicia Österlund i pressinformationen.

Under studietiden har hon jobbat extrapass på olika avdelningar på sjukhuset. Dels för att hon trivts med sitt arbete och inte riktigt kunnat slita sig ifrån det, men också för att hålla igång yrkeskunskaperna.

– Något av det mest positiva har varit att båda inriktningarna läser tillsammans. Det gör att vi får se operationsvården från bådas perspektiv och jag tror att det kommer leda till bättre förståelse och samarbete mellan yrkesrollerna. Jag skulle verkligen rekommendera alla att ta vara på den här möjligheten. Det är en fantastisk chans att vidareutbilda sig och utvecklas inom yrket, med bibehållen lön, konstaterar Felicia Österlund i pressinformationen.

Nästa kull med studenter påbörjar sin specialistsjuksköterskeutbildning redan om en vecka.