De flesta människor har säkert en dröm om att bli ekonomiskt oberoende. Många försöker också på mer eller mindre framgångsrika sätt. Vem har exempelvis inte köpt en trisslott eller en Harry Boy i förhoppningen om att vinna storkovan?

Klart är att Arne Talving från Eskilstuna inte har mycket till övers för spelvärlden. Han investerar sina pengar i aktier i stället och föredrar att låta kapitalet växa över tid.

På torsdagen gästade han Skövde på inbjudan av Aktiespararna och i samarbete med Ekonomisektionen Safir på Högskolan i Skövde och gav tips och råd till 150 intresserade åhörare i en fullsatt hörsal.

Till att börja med ska konstateras att Arne Talvings väg till ekonomisk framgång inte varit spikrak. Sina första aktieaffärer gjorde han 1983. 21 år senare fick han medge att det så långt kunde gått bättre med tanke på de investeringar han gjort.

– Jag ägnade mig mycket åt analyser och köpte och sålde på ett aktivt sätt. Jag tyckte jag var jätteduktig, men på 21 år lyckades jag ändå inte slå min mor, som köpte aktier och sedan lade dem i byrålådan, säger Arne.

Kommen till den insikten började han analysera sina affärer bakåt i tiden och hittade röda trådar till både vinst- och förlustaffärerna. Därefter sjösatte han ett nytt system som han hållit sig till sedan dess.

– Min grundidé är att ha ett basinnehav i två, tre bra investmentbolag. Sedan bygger jag vidare med investeringar i branschspecifika välskötta företag som exempelvis lägenhetsföretag, verkstadsföretag och teknikbolag för att på så sätt sprida riskerna.

Han konstaterar att företagen han investerar i ska vara lönsamma och avkasta mycket över index, samtidigt som de har en låg risk.

– Min portfölj omfattar runt 55 bolag. Alla kan jämföras med ett landslag i en sport. Jag tar bara med de bästa spelarna på planen och när någon inte presterar så åker den ut och så tar jag in någon som konkurrerar och vill in i stället, beskriver Arne.

Ett bra bolag ska enligt Arne ha en långsiktig uppåtgående trend, en bra intjäningsförmåga och en rimlig värdering i relation till intjäningsförmågan. Dessutom ska bolaget ge utdelning som man ska återinvestera, så att kapitalet växer av sig själv på det viset.

Den nya taktiken har uppenbarligen fallit väl ut. Vid 56 års ålder är Arne Talving ekonomiskt oberoende. Tiden ägnar han åt att göra det han känner för, samtidigt som han har koll på sina investeringar. Under signaturen Kavastu delar han också med sig av sin kunskap på sociala medier och har även skrivit en bok på temat tillsammans med Marcus Hernhag.

Arne själv hade förvisso en del kapital att jobba med när han påbörjade sin nya investeringsresa som fört honom dit han är i dag. Han menar dock att alla kan tjäna pengar på det här sättet. Det förutsätter dock att man bestämmer sig för att göra det. Och man ska helst börja så tidigt som möjligt i livet

– Ju tidigare desto bättre och när man väl satt igång jobbar aktien av sig själv. Du får utdelning som du återinvesterar, sen får du utdelning igen som du återinvesterar och på så sätt växer kapitalet av sig självt.

– Det behöver heller inte handla om några stora summor. 2 000 kronor om året investerade på rätt sätt räcker en bra bit. Den summan kan nog de flesta avvara, säger Arne.

Det här är enligt dig är alltså bästa sättet att spara, i ett läge där man inte har någon ränta på bankkontot?

– Ja, det är det. Problemet i dag är bara att folk inte sparar överhuvudtaget utan lägger pengar på annat, när de borde förstått att de skulle placerat dem bättre.

– Idag lever människor på att det är billigt att låna och finansierar mycket i sina liv på det viset. Det är få som sparar för att finansiera sin konsumtion.

Själv försöker han för övrigt att konsumera på ett medvetet sätt och gillar inte att göra av med mer pengar än nödvändigt.

– Jag har hur mycket pengar som helst, men tänker ändå ekonomiskt. Nyligen köpte jag en ny skjorta på outlet som kostade 400 kronor. På NK hade den kostat 1200 kronor, vilket innebar att jag sparat 800 kronor på den affären.

– När jag var ung och gjorde inköp på samma sätt tog jag pengarna jag inte gjorde av med på ett inköp och lade dem i en burk istället och köpte sedan aktier för dem. Det är sådana småsaker som ger kapital man kan använda sig av, säger Arne.

Han kan heller inte låta bli att ge en brasklapp åt spelbranschen, som många vänder sig till i hopp om att vinna den där efterlängtade miljonen.

– Jag har räknat på sannolikheten att vinna på exempelvis trisslotter och kom fram till att man måste köpa lotter för 980 000 kronor för att komma åt en vinst på 10 000 kronor eller mer.

– Ska man sen vinna en miljon måste man köpa lotter för 33 miljoner kronor. Bättre då att lägga pengarna på aktier i stället för lotter, säger Arne Talving.