Det började som en utredning kring narkotikabrott, sedan kom mordet i Moholm den 5 juli förra året då en 44-årig man hittades död vid en gödselbrunn strax utanför det lilla samhället.

Två av de misstänkta, en 46-åring och en 49-åring, har suttit häktade sedan i somras på sannolika skäl misstänkta för mord. Men de är även misstänkta för en mordbrand vid länsväg 200 vid Fägre nära Töreboda.

Där i ett skogsparti hittades en utbrunnen bil och enligt kammaråklagare Jenny Karlsson är det inte uteslutet att det varit ett sätt att försöka dölja spår efter mordet.

– Jag menar att två av de misstänkta hjälpt till med att försöka undanröja bevis och att de var inblandade i mordet, eventuellt blev 44-åringen skjuten i bilen, säger Jenny Karlsson.

Enligt henne och polisen känner de sju nu åtalade personerna varandra sedan tidigare.

– De två häktade männen är inte okända för målsägandena i det här fallet, säger Jenny Karlsson.

Hon tycker att det finns en tydlig händelsekedja från det att de två häktade männen med våld slog ner en man utanför hans boningshus strax utanför Skövde i juni till det att 44-åringen hittades död i juli.

– Men det är tingsrättens sak att göra sin bedömning av ifall det är så.

44-åringen anmäldes först som försvunnen, men hittades senare död vid en gödselbrunn strax utanför Moholm.

Foto Kristina Claesson

Magnus Karlsson är chef för polisens utredningsgrupp för grova brott. Han har berättat att det varit traditionellt underrättelsearbete som lett fram till åtalet.

– Det började som ett vanligt narkotikaärende, men under utredningens gång framkom det att männen även kunde misstänkas för en rad andra grova brott, säger Magnus Karlsson.

Enligt honom handlar det i botten om hantering av illegala droger i olika omfattning.

– De har varit oense om hur affärer med illegala varor ska hanteras, om marknadsandelar och hur försäljning ska ske. De har försökt bygga upp ett kriminellt nätverk.

Han betonar att de personer som blivit utsatta för brott inte har varit slumpvis utsatta.

– Offren har förekommit på samma kriminella arena som gärningsmännen. Ingen allmänhet i Skaraborg har blivit utsatt, säger Magnus Karlsson.

Läs mer: Offret blev skjuten i huvudet två gånger