Under tisdag förmiddag lämnade chefsåklagare Hans Ihrman in åtalet mot Rakhmat Akilov till Stockholms tingsrätt.

I förundersökningen framgår det att Rakhmat Akilov även försökte detonera en bomb i den kapade lastbilen. Bomben ska ha bestått av fem butangasbehållare, skruvar, knivblad och ett antal mindre metallföremål. Bombframställningen gör att Akilov även åtalas för framkallande av fara.

Mitt mål är att han aldrig någonsin mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, säger Hans Ihrman vid den presskonferens som hölls under tisdagen.

När rättegången inleds i mitten av februari kommer han att yrka på livstids fängelse och utvisning.

I utredningen konstateras att Akilov har haft samröre med islamiska staten (IS) via chattkontakter och har tagit till sig information om terrorrörelsen. I samband med att lastbilsattacken genomfördes ska Akilov även ha haft kontakt med andra personer som befunnit sig utomlands. I utredningen har det inte kunnat påvisas att han har haft några medhjälpare i Sverige.

Gärningen har enligt stämningsansökan allvarligt kunnat skada Sverige och har begåtts med avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen i Sverige. Gärningen beskrivs ha gjorts "i syfte att tvinga regeringen och riksdagen att avbryta ett svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot islamiska staten".

Akilov konstateras ha kartlagt Drottninggatan, Sveavägen och Hötorget i centrala Stockholm som möjliga platser för att genomföra en terrorattack. Enligt åtalet kan Akilov även ha haft planer på att genomföra attacker mot en gayklubb i centrala Stockholm.

Rakhmat Akilovs färd med en stulen lastbil inträffade på Drottninggatan, en av Stockholms största shoppinggator, klockan 14.53 fredagen den 7 april 2017. Färden slutade när lastbilen kraschade in i varuhuset Åhlens City. Fem personer dödades i attacken.

Rakhmat Akilov, som kommer från Uzbekistan, greps i Märsta norr om Stockholm cirka fem timmar efter dådet.

Senare på tisdagen uttalade sig även Rakhmat Akilovs advokat Johan Eriksson om åtalet. Där framkom det att Akilov hade räknat med att dö under dådet - antingen genom att bomben i lastbilen hade exploderat eller efter att ha blivit skjuten av polis.

Rakhmat Akilov erkänner sig skyldig till terroristbrott och försök till terroristbrott och enligt Johan Eriksson gjorde han erkännandet vid det första polisförhöret på morgonen den 8 april.

Johan Eriksson ville inte uttala sig om motivet till lastbilsattacken.

Jag vill att han (Akilov) ska berätta det själv, inte att jag ska sammanfatta vad som sagts vid nästan 600 sidors förhör, säger Johan Eriksson till TT, och tillägger att han också tror att Akilov kommer att klara av att göra det under rättegången.

Johan Eriksson uppger att Akilov inte motsätter sig utvisning från Sverige, men att han hoppas på att dömas till ett tidsbestämt straff.

Utredningen har tagit nästan tio månader att genomföra och förundersökningen innehåller omkring 9 000 sidor. Förhören med Akilov omfattar omkring 600 sidor av förundersökningen. Totalt finns över 150 brottsoffer i utredningen.

Uzbeken Rakhmat Akilov hade tidigare sökt asyl i Sverige, men hade fått avslag och skulle utvisas. Utvisningen hade dock inte kunnat verkställas eftersom Akilov hade "gått under jorden".