Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åh, vad vi saknar att kramas – vem hade du velat omfamna på Kramens dag?

Pandemiåret 2020 var inte året för kramkalas – men den 21 januari är det dags för Kramens dag, och då vill vi såklart veta:

Om du kan skicka en digital kram, vem vill du då krama helst?

En varm familjekram över generationerna, en tröstande arm runt den ledsne vännens axlar, en hoppa upp på ryggen-kram på lagkamraten som just gjort mål, eller en innerlig omfamning av en ny bekantskap...

Det finns så många olika sorters kramar – men 2020, då många kanske behövt en kram som allra mest, har det ingen av dem varit möjlig.

Enligt en Sifo-undersökning saknar 7 av 10 svenskar att kramas, och nära 6 av 10 upplever att den sociala distanseringen har påverkat dem negativt.

Faktum är att beröring är viktigt för oss – inte bara känslomässigt, utan även hälsomässigt. I en intervju med 1177 Vårdguiden kommenterade Helena Backlund Wasling, forskare i neurofysiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, hur mycket beröring betyder för oss.

– Ett liv utan närhet och utanför ett socialt sammanhang, ökar risken att dö i förtid, säger Helena Backlund Wasling i intervjun, och fortsätter:

– Vi vill gärna spontant ta i andra människor som är ledsna, inte minst barn. Man ser i samband med olyckor eller terrorhandlingar att folk tar i varandra för att visa omtanke och ge tröst. Det är också svårt att som sjukvårdspersonal att trösta en patient utan att man får beröra, säger Helena Backlund Wasling.

Den 21 januari 2021 firas Kramens dag, en dag som skapades i USA 1986 av Kevin Zaborney. Syftet med kramens dag var att uppmana folk att krama sina nära och kära oftare – något vi tyvärr inte kan göra.

Än.

Men med en stadig vaccinationstakt i Västra Götalandsregionen och sjunkande antal inlagda på sjukhus och konstaterade nya fall, kanske en kram inte ligger alltför långt bort i framtiden. Håll avstånd, håll ut – så kanske vi sen får hålla i varandra på riktigt.

Då är frågan: Vem ser du fram emot att krama först?