Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Afrikanska toner i Skara Missionskyrka

På fredag kommer det internationella gäster och fyller Missionskyrkan i Skara med sång. Kintwadi-kören består av ett sjuttiotal kongoleser från Kongo Brazzaville som numera bor i Paris.

Kören håller samman, övar tillsammans och ger konserter på olika håll. Under tiden 23-28 oktober besöker ett trettiotal av dem Sverige och håller fyra konserter runtom i landet, varav en alltså här i Skara. Körens önskan är att sprida evangelium genom sång och de gör det med en blandad repertoar bestående av traditionell gospel, negro spirituals och andra slags kristna sånger.

Kontakten mellan Sverige och Kongo har långa historiska rötter. Redan 1881 sändes den första missionären ut av Missionsförbundet, idag Equmeniakyrkan, och sedan dess har många svenskar arbetat med sjukvård, utbildning och församlingsarbete i de båda Kongoländerna.

För Equmeniakyrkan här i Skara (tidigare Skara Missionsförsamling) har relationen med Kongo varit personlig de senaste 13 åren. Församlingen har nämligen haft återkommande kontakt med och stöttat en familj, familjen Mbama, och då särskilt deras dotter Myriam i hennes universitetsstudier.

– Utifrån detta engagemang är det väldigt roligt att få uppleva kongolesisk sång och musik på hemmaplan, säger Hans-Erik Karlsson som är spindeln i nätet i organisationen kring körens besök. Det krävs nämligen mycket planerande för att ordna allt som behövs när 35 personer ska tas om hand i kyrkan och ha nattlogi i olika hem runtom i Skara.

Med på körens resa är även pastor Edouard Moukala, kyrkoledare för Evangeliska kyrkan i Kongo Brazzaville – en kyrka med drygt 200 000 medlemmar. Edouard kommer medverka med korta hälsningar i körens konserter, så även här i Skara.

– Vi hoppas att Skaraborgarna passar på att uppleva toner och hälsningar från våra vänner i Kongo, hälsar Hans-Erik Karlsson och församlingens pastor Annica Lindahl.