En midsommarnattsdröm kommer att spelas upp vid fem tillfällen i augusti inuti Gudhems klosterruin. Då är det inte Håkan Hellströms populära låt som avses, utan den klassiska komedin av William Shakespeare.

– Vi har översatt verket och gjort en lokal tappning med historiska figurer från trakten, säger regissören Daniel Fredh.

Det är föreningen Teaterveckan som letar sig till Falbygden. Själva veckan är på sätt och vis uppdelad i två. Första delen är främst för skådespelare och alla inblandade, ett kreativt utbyte.

Annons

– Det är en intensiv vecka. Ett kreativt kollo kan man säga, berättar Daniel Fredh.

Andra delen är till för publiken. Helgen 15-17 augusti är alla välkomna. Åskådare kommer att få se Shakespeares klassiker i omklädd skrud, med historiska personer från trakten så som Lars Hierta och Maria Bonde.

– Handlingen kommer att utspela sig på 1600-talet, kring Gudhem och Gudhems kungsgård, säger Daniel Fredh.

Rötter i Falbygden

Teaterveckan repeterar just i Falköping där många också har sina rötter. Regissören, som arbetat länge med spex i Lund, är själv från gården Stenbrottet utanför Falköping. Johanna Lundahl som spelar Hilda Johansdotter flyttade till staden för två år sedan. Det är andra gången som hon uppträder i klosterruinen, vilket är en favorit.

– Förhoppningsvis blir det mycket folk och solsken. Jag har spelat ute när det har haglat, säger hon.