Rent praktiskt ska 15 funktionsnedsatta deltagare få spela instrument, sjunga och skapa musik vid två tillfällen i veckan på Music factory tillsammans med två musikpedagoger. Målen sätts individuellt, det viktigaste är att de medverkande utvecklas som personer och som grupp.

– Vi har musik- och dansinslag i den dagliga verksamheten som är välbesökt, roligt och stimulerande. Men en del personer behöver lite mer utmaning och mål, säger avdelningschef Anette Svensson Nordlander.

Annons

– De ska arbeta med musik i ett brett perspektiv. Slutmålet är en föreställning, men det viktiga är vägen dit, säger Music factorys VD Leif Carlsson.

Målgruppen är personer med funktionsnedsättning i åldrarna 20-40 år inom Skara kommun. Intresseanmälan har redan gått ut till dem. Det kanske låter likt Glada Hudik-teatern, men det är lite mer än så. En del i projektet är forskning, där Göteborgs universitet och Skaraborgsinstitutet är med. Forskarna ser Music passion som unikt.

– Meningen är att ta fram nya arbetsmetoder för personalen. Forskarna ska observera relationen mellan brukare och personal under projektet. Det var länge sedan det forskades fram nya metoder, säger Svensson Nordlander.

Resultatet av forskningen ska användas i Skara, men kan också komma till nytta i andra kommuner. Det finansieras bland annat av pengar från Arvsfonden. Projektet är på tre år och planeras att starta i oktober. Förhoppningen är att det ska bli permanent.