Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

800 elever bjuds in till klasshandboll i Skara

Klassfotbollen är väletablerad i Skaras grundskolor, nu hoppas Skara HF att även klasshandbollen ska välkomnas på samma sätt. Skaras drygt 800 elever i årskurs 2-6 är inbjudna. – Det är fantastiskt att det också är gratis, säger Elin Wikström från Skara HF:s styrelse.

Lördagen den 28 mars är det dags även för Skaras grundskoleelever att delta i klasshandbollen som visat sig mycket populär i grannstäder som Skövde och Lidköping.

– Det är samma koncept som fotbollen, fast handboll och det sker i samarbete med Skara kommun, berättar Elin Wikström som både är handbollsmamma och styrelseledamot i Skara HF.

Kultur- och fritidsnämnden beviljade i slutet på förra året att ge Skara HF 200 000 kronor för att starta upp klasshandboll i Skara inom ramen för projektet #viställerupp.

– Det är jätteroligt att Skara HF har fått uppdraget och det känns naturligt för oss som elitklubb att arrangera detta. Själva grundtanken är att få barn i rörelse och idrott. Det är också ett steg i arbetet med integration och hälsa och det nya nu med att barnkonventionen blivit lag, berättar Elin Wikström.

Hon menar att man såväl i Skara som nationellt ser att framförallt flickor har en tendens att falla ifrån idrott och föreningsliv.

– Det är bekymrande, skolan är en arena i allmänhet för integration, men idrotten är också en viktig pjäs och vi ser att vi har svårare att nå flickor.

Klasshandbollen sker även i samarbete med Skara HK och förhoppningen är att den ska väcka väcka lika stor nyfikenhet som klassfotbollen gör när nu alla Skaras elever i klass 2-6 bjuds in att delta.

För elever födda 07-09 kommer man att spela handboll med sex utespelare och en målvakt över helplan. De yngre spelarna som är födda 10-11 spelar tvärhandboll med fyra utespelare och en målvakt, vilket gör att man då kan spelar två matcher på samma plan.

– Vi har sagt att för att det ska vara lika villkor så ska det vara minst två flickor och två pojkar på planen hela tiden.

Totalt har klasshandbollen fyra planer till sitt förfogande på Vilanhallen och Viktoriaskolan.

– Det ska bli en rolig heldag för klassen och likt som på klassfotbollen får alla deltagare en tröja, en vattenflaska och ett minnespris. Varje klass som deltar får också en handboll, säger Elin Wikström.

Nu går information om klasshandbollen ut till Skara kommuns alla skolor.

– Sen hoppas vi att klassföräldrar eller mentorer kan ta emot anmälan. Det ligger inte på lärarna. Men under klassfotbollen har lärarna ställt upp så eleverna kan rösta fram ett namn till klassens lag, så hoppas vi att det ska kunna bli här med.

För den klasser som vill anmäla sig skickas det in via mail till Skara HF.Sista anmälningsdag är 31 januari.

– Sen är det upp till klassföräldrar eller mentorer att organisera laget.

Har man svårt att få ihop ett lag som för de yngre ska innehålla minst fem spelare och de äldre som ska innehålla minst sju spelare kan klassparalleller på skolorna gå ihop.

Skara HF tar höjd för 700 deltagare.

– Sen får vi se hur många det blir, det här är ju första gången. Det är så kul att få erbjuda skolbarnen detta.

Tanken är att alla klasser ska spela åtminstone tre matcher. Något slutspel blir det inte.

– Det ska vara en kul dag där alla är vinnare och där de får härliga minnen med sig från grundskolan, säger Elin Wikström.