Göteborgaren Roland Jansson, 75 år, är en välkänd och omtyckt skådespelare och författare. Helt okontroversiell är han dock inte. Och det var med den sedvanliga rättframheten och burdust skojiga jargongen som han intog talarstolen i ett välfyllt badhusparken. En stor del av anförandet handlade om de felaktigheter som Jansson anser att den nuvarande regeringen ställt till med.

– Jag tror att de kommer montera ner hela trygghetssystemet. De (reds. anm: borgarna) är födda i en annan värld än oss och ser inte människor med sämre ekonomi. De finns inte, dundrade Jansson som passade på att dela ut en känga även till Carl Bildt.

När vinden svepte över parken och drog med sig både flaggor och högtalare så det small i backen, beskyllde Jansson skämtsamt utrikesministern för händelsen.

Annons

Jansson talade även om vikten av arbete och bostadsbyggande och sänkta hyrespriser för Sveriges ungdomar. Mellan fräckisarna (något oväntat var de för dagen tillägnade feministerna), berättade Jansson också om hur han bemöter Sverigedemokrater.

– Jag frågar dem om det sitter invandrare i våra fängelser. Och när jag frågar varför får jag till svar att det är för deras brott. Då säger jag: Just det. På grund av deras brott, inte deras hudfärg eller namn. Hade det varit därför hade man fått kasta in varenda fabriksarbetare på Volvo i finkan, sa Jansson till publikens jubel.

Och så tillade han:

– Sedan ber jag dem dra åt helvete.

Det spektakulära talet föranleddes av den sedvanliga paraden där folk i alla åldrar deltog. I tåget syntes också kommunalråd Fredrik Nelander med flera. Dagen samarrangerades tillsammans med Socialdemokraterna i Essunga och Grästorp och talade i parken gjorde även Egon Frid och Bengt Karlsson. Nossebro musikkår bistod firandet med sin eminenta orkester.

Firandet avslutades med lotterier, grillning och allmänt samkväm i de uppställda tälten. Roland Jansson tackades med godsaker från lokala producenter i arrangörsorterna.

– Godsaker från Vara kan jag sannerligen undvara, sa Jansson och rev ner ytterligare skrattsalvor.