Dubai är inte speciellt känt för sina framgångar inom lerduveskyttet - men spektakulära tävlingar kan de minsann anordna.
I mars åkte Vedumsskytten Rebecka Bergqvist till landet för en internationell toppklasstävling. Låt oss säga så här: Det var inte riktigt som på en tävling i Sverige...
– Det var en Grand Prix-tävling, typ mellanösterns eget mästerskap. Jag anmälde mig när jag fick veta om tävlingen men trodde knappt det var sant.
Man skulle få tillbaka anmälningsavgiften bara man dök upp och i prispotten låg enorma summor, berättar Rebecka som fick vara med om ett lyxigt äventyr.

Shejken som ordnat tävlingen brinner, något förvånande, just för lerduveskytte och tycker det är viktigt med en ordentlig satsning på sporten. De tävlande passades givetvis upp på bästa sätt och betalade inte för något.
– Shejken utannonserade dagen innan tävlingen att han hade kronprinsens stöd för att arrangera tävlingen nästa år igen, då med en miljon dollar i prispotten, berättar Bergqvist och förklarar att det i kontrast till Dubai är svårt att leva på sporten i Sverige.
– Man får göra som alla andra, ha något företagsaktigt som ordnar event och jobbar med det heltid. Men bara skjuta går inte, säger hon.

Tävlingen då?
Jo, Rebecka tävlade med den internationella sportingeliten om 35 000 dollar till damklassens vinnare. Och Vedumsskytten blev till slut sjua - endast en enda duva från finalplats.
– Det var väldigt surt. Men världens bäste lerduveskytt var på plats och gjorde precis samma grej. Att han snubblade på mållinjen också gör att jag tycker det är en okej bedrift av mig, även om jag gärna velat skjuta i finalen. Det var ju så nära och jag sköt så bra varje dag.

Som plåster på såren fick 23-åringen 4000 dollar för sin sjundeplats. Hennes överlägset största prissumma någonsin som räckte gott och väl för resan och vistelsen.
– Det var en jättekul grej. Hela landet är superhäftigt, det är ju bara sand och en stad mitt i allt. Det enda kulturella vi hann göra var en galamiddag på en restaurang mitt ute i öknen. Där fick man se en del tempelriddare och kameler och det var inte riktigt som här hemma om man säger så, skrattar skytten.


I övrigt ligger hon nu i hårdträning inför EM på Cypern i juni och VM i Portugal i juli.
– Det lutar åt att jag åker på båda. Man får träna så mycket som det går och försöka hitta formen, säger Rebecka som även kämpar med en ond axel.
Med sjukgymnastik och rehab ska den vara frisk till sommaren. Där hoppas den svenska mästarinnan på en topp tio-placering
– Det är alltid svårt att sia om sina chanser, men jag ska göra mitt bästa och känna att det var kul, det är det absolut viktigaste.

Sedan lär hon återvända till Dubai nästa år. Den givna moraliska frågan är dock vad som skulle smälla högst:
Ett VM-guld och äran i Portugal eller seger och pengaregn i Dubai 2015?
– Hmm... Sett till prestation skulle jag säga att det är lika. Världens bästa tjejer finns med på båda tävlingarna, Dubai i år slog alla tävlingar som någonsin hållits i världen, både sett till svårighetsgrad och organisatoriskt. Allt var bra! Så jag skulle nog säga Dubai, då får jag både äta kakan och ha den kvar. Att vinna VM är en dröm det också, men det hålls ju varje år, säger Rebecka och slår fast:
– Jag säger Dubai 2015.
Å andra sidan, kan man ju faktiskt vinna båda två.


Rebecka Bergqvist satsar härnäst på EM på Cypern. Tills dess ska hennes krånglande axel ha läkt färdigt.

Fakta

Fakta Nad Al Sheba Shooting Championship är en sportingtävling i Dubai, ordnad av shejken Mohamm..

Fakta

Fakta Nad Al Sheba Shooting Championship är en sportingtävling i Dubai, ordnad av shejken Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kronprinsen av Dubai och styrelsemedlem i Dubai Sports Council. Tävlingen i mars var den första i Dubai och lockade 1000 skyttar från hela världen. Det är ett av de största skytteeventen som finns i de Förenade Aram Emiraterna och ses som ett tillfälle att sprida sporten och höja dess popularitet. Som största lockbete har man, bortsett från facilititeterna i toppklass, prissummorna.