Det är Götenes nye huvudtränare Anders Persson som infört ett boxningspass i veckan under försäsongen. 

 – Dels är det en helt ny grej för spelarna och dels riktigt bra träning med tajming och fotarbete. Du får med precis hela kroppen. Vi har till och med köpt in tandskydd och börjat gå ronder mot varandra. När jag tränade Corner testade vi på det en gång, men sedan blev det inget mer, säger Anders Persson, som berättar att det är upp till var och en om de vill sparra eller slå på en säck. 
 – Ja, vi tvingar ingen. 

Hur ser du på skaderisken?
 – Skulle väl vara om någon slarvar med instruktioner. Annars ska det inte vara någon fara. 

Totalt tio onsdagskvällar ska Götene träna boxning hos KK All-Round som håller till i Wennerbergskolan. Lasse Rang och Peter Gustavsson håller i passen. 
 – Två gamla boxare, så det finns inget utrymme att fuska eller tycka synd om sig själv, säger Anders Persson, som själv är med och boxas.
 – Första och enda gången som grabbarna har chansen att klappa till tränaren på käften, säger han med ett leende. 

Annons

Även de assisterande tränarna, Fredrik Seth och Jerker Johansson, deltar. Den här kvällen går den sistnämnde en tuff batalj mot lagkapten Patric Norismaa. Efteråt faller de båda ihop helt utslagna i ringen. 
 – Han är en riktig tungviktare. Jag hade tur att han inte orkade i tre minuter, annars hade det blivit tufft för mig, säger Norismaa.

Vem i laget är bäst på boxning?
 – Jag får väl säga mig själv givetvis. Jag sopar ned alla de här om jag skulle vilja, skrattar han samtidigt som svetten blänker från pannan. 

Ingen risk att ni börjar boxas ute på planen under säsongen?
 – Nä, det tror jag inte. Där kör vi hårt bara, men inte fult, säger Norismaa. 

Det är det som är baktanken med boxningsträningen – att spelarna ska ta med sig tuffheten ut på planen när det är match. 
 – Tidigare har Götene IF varit ett fysiskt lag, men förra säsongen var vi för snälla. Får se om detta kan vara rätta receptet att ändra på det, säger Anders Persson, som också efterlyser bättre kommunikation på planen.
 – Vi är ett tyst lag. Sedan måste vi kunna ställa krav på varandra och bita ihop om det är något. Kunna ta en smäll och stå upp i stället för att använda munnen och gapa på domaren. Både ge och ta. 

Patric Norismaa gillar att bryta av med alternativ träning.
 – Jag tror all kampsport är bra träning. Vi har kört lite brottning förut och jag kan tänka mig att judo skulle vara bra för balansen och bålstabiliteten. 

Ander Persson:
 – Det är fotboll vi håller på med och det är fotboll vi ska träna. Men det är nyttigt att göra något annat ibland också. 

Det är inte första gången Lasse Rang och Peter Gustavsson har andra idrottare på besök. 
 – Vi har haft allt ifrån bandyspelare till konståkare.
Något i det här gänget som har visat sig ha boxningstalang?
 – Ja, Edgar Espinoza. 

Återstår att se om Götene IF går på knock när serien drar igång.