– Det var jätteroligt! Och inte en dag för tidigt, skojar storbandets nuvarande ledare Arne Cederberg.
Bildningsnämndens ordförande Carl-Uno Olsson påstod under gårdagens presskonferens att diskussionerna aldrig har varit så korta.
35-årsjubilerande blåsorkestern Edmonds Big Band är värdiga mottagare av Vara Kommuns kulturstipendium 2013.
– Vi har inte tänkt i de banorna ens, så det var väldigt roligt. Trots att vi hållit på länge så accelererar vi och har nu fått fart på musiken, det är väldigt roligt, berättar Arne Cederberg.
Hög kvalitet
I motiveringen nämns bland annat att det är imponerande av ett storband från en så liten ort om Vara att kunna hålla den höga kvaliteten - och framför allt hitta så många duktiga musiker.
Bandet startades 1978 av Edmund Kalus och har sedan dess gjort sig ett namn, framför allt genom att återkomma på diverse danstillställningar.
Dessutom fortsätter de att utvecklas.
– Vi har förnyat vår uppsättning och plockat in nya, duktiga blåsare. Det är ju ett problem annars i storband, återväxten är rent av noll vad gäller ungdomar. Men vi har verkligen haft en förmån och vi försöker numera att lämna swing-träsket som vi hamnat i. Vi vill förnya oss lite, berättar Arne Cederberg.
Satsar framåt
På kommunfullmäktiges sammanträde den 16:e december får representanter från bandet motta priset.
Det är 6000 kronor som skänks av Sparbanken.
– Vi har lyft oss det senaste åren och är jätteglada att det uppmärksammas. Just publiciteten är det viktigaste för oss, vi vill ha spelningar, det är så man motiverar sig och då är det oerhört viktigt att synas, menar Cederberg som hoppas att Kulturpriset ska bidra till att fler ögon riktas mot bandet.
Pengarna går förmodligen till nya arrangemang.
– Det kostar en del pengar och vi satsar på att komma med någonting i Konserthuset i höst. Kanske en Monica Zetterlund-konsert, funderar Cederberg som är glad och tacksam för priset.

Fakta

Motiveringen: EBB är ett storband som i år firar 35 år. 1978 startade Edmund Kalus bandet och v..

Fakta

Motiveringen: EBB är ett storband som i år firar 35 år. 1978 startade Edmund Kalus bandet och var dess ledare under många år. Flera musiker kom och kommer från Vara musikskola och storbandet är en inspiration för ungdomar och ger dem möjlighet att spela i en större orkester. Deltagarna lägger ner mycket ideellt arbete. Det är fantastiskt att det i Vara kommun finns ett storband som ofta spelar och förgyller olika tillfällen.