Petra Skogsberg, 29, och Joakim Svensson, 30, har varit tillsammans i tolv år. Båda gick på handbollsgymnasiet i Skövde. 2006 flyttade Joakim till Jönköping för spel i Cyrus. Året efter blev Petra proffs i Danmark. Totalt var de särbos i fyra år. 

Fakta

FAKTA: Så brukar Petras dagar se ut

06.35: Väckarklockan på mobilen går igång. Kliver upp di..

Fakta

FAKTA: Så brukar Petras dagar se ut

06.35: Väckarklockan på mobilen går igång. Kliver upp direkt. Äter alltid samma frukost –  müsli med mjölk.

07.30: Sätter mig i bilen och åker från Skövde till jobbet som lärare på Uddetorps naturbruksgymnasium.

08.00: Framme i Skara. Loggar in på datorn och kollar dagens schema.

09.50: Fika.

12.00: Lunch. Har oftast med mig matlåda. 

12.30: Fortsätter arbeta, har ganska mycket eftermiddagslektioner. 

17.00: Lämnar skolan och åker hem till syster Mikaela. ”Snor” lite mat i kylskåpet och lägger mig i soffan och slappar. 

18.10: Åker till Skara idrottshall. 

18.30-21.00: Träning med laget. Tar lång tid på mig i omklädningsrummet. Varvar ned med rehab, stretching och snack. 

21.30: Hemma efter en lång dag. Maten står uppdukad på bordet. Därefter ser jag på tv.

23.30: Släcker lampan. Somnar oftast ganska snabbt. 

– Eftersom vi var så unga när vi träffades tror jag det var nyttigt att vi bodde isär några år. På så sätt fick vi utvecklas var och en. Vi pratade mycket i telefon och på Skype. De helgerna jag var ledig åkte jag alltid hem. Så vi träffades i alla fall en eller två gånger i månaden, säger Petra. 

2008 krympte det geografiska avståndet då Joakim gick över till Lugi. Från Lund tog det två timmar och 15 minuter med bil till Petra på andra sidan Öresund. 

2010 blev de klubbkamrater i Lugi – och sambo igen. Inför den här säsongen valde de att återvända till sina gamla hemtrakter för att komma närmare släkt och vänner.

Annons

– Det blev en bra helhetslösning. Jocke skrev på först (för IFK Skövde). För egen del visste jag att jag hade bra alternativ, säger Petra som valde moderklubben Skara HF före Skövde HF och fortsatt elitseriespel.

– Jag skrev ett år med Skara HF och tänkte bara köra den här säsongen. Men jag har tyckt det varit så kul, så får vi se. Det är inget jag kommer bestämma nu. 

Hon har fått jobb som lärare på Uddetorps naturbruksgymnasium i Skara. Efter arbetsdagen är det ingen idé att åka hem till Skövde och vända. I stället brukar hon mellanlanda hos lillasyster Mikaela för att vila upp sig inför träningen senare på kvällen. 

– Det är inte optimalt, men det får funka. Jag har en klausul i kontraktet som ger mig tillåtelse att avstå en träning i veckan om det behövs. Men det har jag inte utnyttjat än, det ligger inte i min natur. Handbollsträningen blir som terapi för mig – inte tänka så mycket, bara köra. Än så länge har inte de långa dagarna gått ut över min prestation på planen. 

Petra har svarat för 38 mål på nio matcher och har bjudit publiken på ett flertal tekniska nummer i den högre skolan. 

I kväll finns hon med på planen när Skara HF spelar allsvensk seriefinal hemma mot OV Helsingborg.