Annons

Halterna av miljögift i fågelägg kring Vänern är bland de högsta forskare har hittat i fåglar. Marcus Nordén, forskare i biologi vid Örebro universitet, har undersökt ägg från skarv och gråtrut.
Han har i sin doktorsavhandling studerat en grupp kemikalier som kallas perflouroalkylsyror och som räknas som miljögifter. De är användbara eftersom de inte släpper in vare sig vatten eller smuts. Sedan 1950-talet har de funnits i till exempel brandskum, kläder och matförpackningar.
Det har gjort att kemikalierna har spritts över hela världen. Lika höga halter som uppmätts vid Vänern i fåglar har även hittats i USA och på Stora Karlsö i Östersjön men forskning på fåglar från övriga Europa har generellt visat lägre halter.
- Andra studier har visat att även fisken i Vänern bär på höga halter av miljögifter och det är inte otroligt att även människor som bor i området och äter fisk bär på höga halter i blodet, säger Marcus Nordén i ett pressmeddelande.


Forskarna vet att miljögifterna påverkar embryons chanser att överleva, det vill säga färre ägg kläcks med levande ungar när det gäller fåglar. Kemikalierna påverkar också fettsyrametabolismen. Det kan ge bekymmer senare i livet.
- Miljögifter har kopplats ihop med bland annat fetma. Även om vi inte vet exakt hur miljögifter påverkar djur och människor så vet vi att det aldrig är bra att utsättas för tidiga störningar eftersom det kan leda till besvär senare i livet, säger Marcus Nordén.