Han menar dock att den vanliga typen av villa- och lägenhetsinbrott sjunkit något i området. Men på sista tiden har man ofta slagit till under innan huset varit färdigbyggt.

– Ofta har de ganska bristfälliga dörrar och fönster och det gör det lättare att ta sig in, konstaterar Tony.

Dyra verktyg

Han menar att det som arbetar med villorna ofta lämnar kvar dyra verktyg och att man bör se upp med det.

– Många har nu börjat samla ihop sina verktyg när dagen är slut och tagit med sig dem. På så sätt får de behålla dem, fortsätter polisen.

Tony Johansson konstaterar också att på den här typen av områden har många inte hunnit flytta in. Det gör i sin tur att grannsamverkan och liknande inte kommit igång.

– Men ser man en utlandsregistrerad bil röra sig i området så ska man vara vaksam. Det kan också vara bra att skriva upp registreringsnumret.

DNA-märkning

En annan bra sak att många nu DNA-märker exempelvis verktyg, smycken och datorer. Polisen har skaffat UV-ljus i polisbilarna och det gör att man kan identifiera stöldgods på plats om man stoppar ett fordon.

– Sakerna få en unik DNA-märkning precis som vi människor har en egen kod och det är ett mycket effektivt sätt att skydda sig.

Har ni någon teori om vilka som ligger bakom de aktuella inbrotten?

– Vi vet ju att utländska ligor har härjat och härjar i området. Länder från den forna Östeuropa har hittills varit överrepresenterade i statistiken. Även om stöldgodset fraktas utomlands finns alltid möjligheten att vi stoppar ett fordon på väg ut i Europa.

Men nyligen greps två personer för den här typen av inbrott i västra Skaraborg och de var svenska och hör hemma i området.

– Ja, de sitter just nu häktade, konstaterar Tony.

Välorganiserade

När det gäller ligorna är de ofta mycket väl organiserade och gärningsmännen vet vilket slags gods de ska ta redan när de anländer till Sverige.

Ofta har de också hjälp av personer som redan bor här och kan hjälpa till med bostad, transporter och tipsa om lämpliga mål.

Ofta har de också redan en köpare till bytet.

– Vi har ett fall där tjuvarna slagit till mot samma hus vid två tillfällen, berättar Tony.