På tisdagen var Ulf Silling inbjuden av Skövde kommun för att prata om unga, nätdroger och sociala medier på Nyeport, Skövdes nyaste fritidsgård.

I publiken satt personal från socialtjänsten, barn- och utbildning och medborgare och samhällsutveckling.

Två av arrangörerna var Johan Anund, fältsekreterare inom sektor socialtjänst, och Emma Sjögren, skolkurator på Västerhöjd.

– Vi kan behöva lite ny kunskap och nya redskap. Ulf ställer saker på sin spets och är inte så bekväm av sig, han kan ge tankeställare och vi kan redan se att vi kanske kommer att behöva jobba lite annorlunda i framtiden, mer på tider som passar unga, säger Johan och Emma.

Ulf Silling konstaterar under sin föreläsning bland annat:

– När unga vill ha någon vuxen att prata med googlar de inte upp kommunens hemsida för att komma i kontakt med socialtjänsten, bokar en tid om tre veckor för att sedan tala om varför de mår dåligt. De går ut på nätet, säger Ulf Silling.

Annons

I bästa fall hittar de kontakt med någon vettig person som kan vara till hjälp.

– Det håller inte att samhället väntar in unga till mottagningen när det gått så långt att de är i dåligt skick. Insatserna måste sättas in betydligt tidigare än så, redan i mobilen i samma ögonblick som de beslutat sig för att googla efter svar.

Redan där anser Ulf Silling att samhället, vuxenvärlden, måste göra sig synligt och tala om att det finns en annan väg att gå än den via exempelvis droger.

– Visste ni att drogen Spice faktiskt minskar just nu? Det beror på att den är förbjuden sedan den 16 januari. Men det är bara en substans i Spice, den finns i flera hundra andra varianter och här hänger inte lagstiftningen med. En expert på Sahlgrenska har sagt att det kommer att ta decennier att komma åt droghandeln på nätet, om det ens går.

Det finns "öppna" lexikon på nätet om köp- och odlingsråd av preparat som kan användas som droger.

– Hur många här vet vad boffa är, eller vad gladea är för något? undrar Ulf och vänder sig mot publiken på Nyeport.

Boffa är när unga suger i sig gas från exempelvis sprayburkar och att gladea är att suga i sig gas från doftagottspray på toan.

– Det är få vuxna som bryr sig om att hänga med i snacket, menar Ulf Silling.