Sverige spelade inte fotbolls-VM i Brasilien men fanns ändå representerat genom Jonas Eriksson och hans domarteam. I Skövde fanns Eriksson och den ene linjemannen, Daniel Wärnmark, på plats för att prata om att döma på högsta internationella nivå. Tillsammans dömde de i VM och har även dömt matcher i Allsvenskan, Europa League och Champions League, men Jonas inledde med att berätta varför han blev domare från första början.

– Som spelare gnällde jag väldigt mycket på domarna. Jag ogillade domare som inte kunde kommunicera.

Just kommunikationen har blivit ett signum för Jonas.

– Regelboken är samma för alla 22 spelare men man måste bemöta dem individuellt. En spelare som Messi pratar inte mycket så om han kommer och vill säga något vet man att man måste lyssna.

Även de mindre roliga sidorna med att arbeta som fotbollsdomare belystes. Förutom sågningar av media och publik tog Jonas och Daniel upp exempelvis spelare som fuskar och publik som kastar in saker på plan.

– Tänk er att sitta vid datorn på ert jobb och så kommer det ett knallskott flygande och träffar er i huvudet.

En mycket uppskattad del av föreläsningen var när Jonas och Daniel visade sekvenser från sommarens VM och förklarade hur och varför de agerat som de gjort. De pratade även om det faktum att de, trots oändligt med rykten, inte fick döma VM-finalen.

– Alla medier rapporterade om det, de andra domarna pratade om det och till och med FIFA-tjänstemän gratulerade till VM-finalen. Sen gick vi på ett möte och där presenterades italienaren Nicola Rizzoli som domaren.

Det hela ledde till att teamet åkte hem till Sverige dagen innan finalen. Energin var slut, men i backspegeln är de nöjda med mästerskapet och säger att utgången det fick för deras del gör att de vill sikta vidare.

– Vi var bäst när det gällde men kom inte hela vägen fram, det gör att vi har drivkraft kvar, menade Jonas och Daniel.

Duon har, tillsammans med den andra linjemannen Mathias Klasenius, siktet inställt på två matcher i vår. Matcher som skulle göra redan imponerade karriärer än mer kompletta.

– Antingen finalen i Europa League eller finalen i Champions Leauge den sjätte juni, på vad vi nästan kan kalla Sveriges nationalarena, Olympiastadion i Berlin.

I slutet av föreläsningen passade man från Västergötlands fotbollsförbunds sida på att hylla domaren Lars Sahlin för sina 50 år som domare. På frågan när han kommer lägga av gav han ett mycket bra svar.

– När jag blir trött sista kvarten och spelarna springer ifrån mig, då ska jag lägga av.

VFF