Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åriga pianisten från Götene vann det prestigefyllda Polstjärnepriset: ”En riktig virtuos det svänger om”

Polstjärnepriset tilldelas årligen unga, klassiskt skolade musiker med ett tränat öra, skicklig teknik och en känsla som inte går att köpa för pengar. Allt det här har årets vinnare, pianisten Vilhelm Moqvist från Götene, som belönas med den prestigefyllda titeln och 50 000 kronor.
– Det är oerhört betydelsefullt för återväxten i vår bransch att unga musiker med solistisk spets visar vägen för andra i sin generation, säger Sten Cranner, konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

I januari kvalificerade sig Götenesonen Vilhelm Moqvist vidare i den digitala delfinalen av Polstjärnepriset där åtta klassiska musiker i åldern 14-18 framförde sina bidrag i en online-sänd konsert. Vanligtvis brukar finalen avgöras veckan därpå, men på grund av rådande omständigheter sköts den fram till nu.

Med den spirande sommaren inför dörren avgjordes finalen i lördags på Göteborgs konserthus där Vilhelm ställdes mot tre andra musiker.

– Det är oerhört betydelsefullt för återväxten i vår bransch att unga musiker med solistisk spets visar vägen för andra i sin generation. Det är de som i framtiden ska ta plats på de stora scenerna och i landets orkestrar, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker som tillsammans med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester arrangerar den ansedda tävlingen.

Snart stod det klart att det var pianisten Vilhelm som föll juryn i smaken och han utropades som vinnare med motiveringen: ”En riktig virtuos det svänger om. Vinnaren kombinerar total behärskning av teknik och klangfärg med imponerande stilkänsla.”

– För mig är Polstjärnepriset den största musiktävlingen för unga klassiska musiker i Sverige. Det känns fantastiskt att vinna den. Jag hade verkligen inte väntat mig att vinna finalen, säger Vilhelm som dessutom kammar hem 50 000 kronor.

Han började spela piano som 8-åring och läser idag andra året på Nordiska musikgymnasiet i Stockholm.

– Det som vore kul är om vinsten ger extra fart år min karriär. Samtidigt får jag ta året som det kommer. Det är väldigt osäkert med tanke på coronan, men förhoppningsvis får jag möta publiken igen, säger han och berättar att han drömmer om att bli konsertpianist.