Operanär komponerad av den brittiske kompositören Jonathan Dove, efter en gemensam beställning från London, Berlin och Aix-en-Provence. Projektet har drivits på av . Musiken och berättelsen har hyllats, men det mest uppseendeväckande med uppsättningen är att den samlar över 200 medverkande.

Tre av huvudrollerna spelas av stora amatörkörer: en barnkör, en ungdomskör och en vuxenkör. Tre operasångare och en musikalartist medverkar också, samt orkester med cirka 25 professionella och 25 unga musiker.

Inför Skandinavienpremiären vänder sig GöteborgsOperan nu till alla som vill uppträda på stora scenen, sjunga och spela teater. Personer som sjungit inför andra eller helt saknar tidigare erfarenhet.

– Vi vill ha ett brett deltagande, med människor av olika slag. Samtidigt ingår Monstret i labyrinten i vår ordinarie, konstnärliga repertoar, och uppsättningen kombinerar hög kvalitet och delaktighet på ett unikt sätt, säger Hannah Griffiths, chef för Skapa, GöteborgsOperans kreativa verksamhet.

Deltagarna kommer att få arbeta tillsammans med ett professionellt team: regissör, körledare, koreograf, pianister, sångare, musiker, scenograf, ljus och kostym. De kommer att få lära sig mer om att sjunga, agera, och samarbeta i en ensemble på scen.

Den som är nyfiken men inte redo att anmäla sig kan vara med på prova-på-workshop. Unga mellan 13-18 år träffas redan nu på lördag den 16 september. Lördagen därefter möts alla över 19 år.. Nästa steg är provsjungningar, men det handlar inte alls om att stå och sjunga framför fyra kritiska ansikten bakom ett bord.

– Våra provsjungningar är en möjlighet att lära känna varandra genom praktiska övningar inom sång, dans och teater, samtidigt som vi har roligt tillsammans. Vi hoppas på att få en jämn könsfördelning i alla de tre körerna och letar särskilt efter killar eftersom de är i minoritet i våra körer idag, säger Hannah Griffiths.