Under onsdagen befann sig Ulf Berg, Moderaternas talesperson i lantbruksfrågor, tillsammans med partikollegan Sten Bergheden hos lantbrukaren Torbjörn Bergman i Säter.

Runt fikabordet diskuterades hur man ska kunna få upp lönsamheten hos svenska lantbrukare och djuruppfödare, för att på så sätt skapa fler arbetstillfällen i Skaraborg och Sverige.

– Först och främst måste man ha rätt konkurrensvillkor mot övriga bönder i Europa. Det kan bland annat uppnås genom att skala ner byråkratin och plocka bort orättvisa skatter och regler, menar Sten Bergheden.

Moderaterna jobbar samtidigt med att ta fram en livsmedelsstrategi och vill därför veta vad lantbrukarna vill ska förbättras.

Annons

– I övriga Europa ser man bönder som en resurs på ett helt annat sätt. Vi bönder gör inte helt ovanligt investeringar i miljonklassen. Då kan man inte ändra ett regelverk över en natt, säger Torbjörn Bergman.

Ulf Berg, som åker runt hela Sverige för att ta in lantbrukares åsikter, menar att man måste se mer till helheten, och inte ha så många särregler i Sverige jämfört med övriga Europa.

– För myndigheter är det enklare att kontrollera antal och kilon. Men om man bara får ha två kaniner i en bur kan djurägare ha två kaniner i en bur men ändå missköta dem. På så vis blir regelverken stelbenta.

– Sedan är den ena gården inte den andra lik och det går inte att dra alla över en kam, poängterar Torbjörn Bergman.

Med på mötet fanns även lantbrukaren Lennart Bogren. Han menar att ett sätt att få bukt med den höga arbetslösheten i landet är att anställa folk inom lantbruk.

– Men då måste det finnas något att betala med. I dag har bönder svårt att få lån på banken efter allt negativt som skrivs i media om att vara lantbrukare. Men jag tror på svenskt lantbruk, bara man får till kalkyler som håller hela avräkningstiden. Och kan Moderaterna få till en block- och myndighetsöverskridande livsmedelstrategi vore jag glad.

– Man bör ge tillbaka mer makt till bonden, menar Sten Bergheden.