LÄS OCKSÅ: Elias Ymer utsatt för dödshot

Uppbyggnaden av stadionområdet i Melbourne Park pågår fortfarande inför huvudturneringen av årets första grand slam, Australian Open, som inleds på måndag.

Det spikas, borras och städas in i det sista. Den extrema värmen har ännu inte har kopplat sitt grepp om den hippa staden i sydöstra Australien.

För 20-årige Elias Ymer, rankad 161 i världen i singel, är förberedelserna redan klara. Natten mot onsdagen svensk tid kliver han som ende svenske herrsingelspelare in i den första av tre kvalrundor.

– Det är ett tufft kval, bara 16 av 128 kvalspelare går vidare. Men jag har gjort det fyra gånger innan, och hoppas jag kan göra det igen, säger han när TT träffar honom efter träning på en av sidobanorna i närheten av huvudarenan Rod Laver.

För två år sedan kvalade Ymer in till samtliga fyra stora turneringar, Australian Open, Franska mästerskapen, Wimbledon och US Open. Men den sistnämnda, i augusti 2015, är också hans senaste framträdande i den första omgången av en grand slam.

"Kollaps"

I fjol misslyckades Elias Ymer i samtliga kval och tappade från plats 136 till 160 på världsrankningen. I Australian Open åkte han ut i den första kvalrundan mot argentinaren Renzo Olivo – i 42-gradig värme – med setsiffrorna 6–3, 3–6, 2–6.

Annons

– Förra året fick jag en kollaps. Det kommer vara varmt i år också, men nu är jag i alla fall bättre förberedd, säger Ymer, som i första kvalomgången möter den 211-rankade japanen Akira Santillan.

Ymer har varit i Melbourne sedan i mitten av förra veckan efter att ha åkt ut i den första omgången av ATP-turneringen i Brisbane på nyårsdagen. Ymer, som fick ett wildcard, förlorade i raka set, 3–6, 2–6, mot hemmaspelaren Jordan Thompson, rankad 75 i världen.

– Han var i bra form, spelade riktigt bra och slog ut David Ferrer (rankad 21) i nästa match. Jag gjorde allt jag kunde för dagen, men skulle spelat lite mer aggressivt.

Fortsatt tränarlös

Ymer avslutade fjolårssäsongen – som kröntes med skrällartad dubbelseger i Stockholm Open med yngre brodern Mikael i oktober – tidigt för att få en längre försäsong inför spelåret 2017, bland annat med ett månadslångt träningsläger i Florida, USA.

– Där tränade jag väldigt hårt, flera timmar om dagen. Det är då man bygger formen. Man kan inte klaga på dåliga förberedelser, nu börjar den viktiga turneringen, säger han.

Ymer står fortfarande utan tränare sedan en tid tillbaka. I Melbourne ackompanjeras han av sin agent och fystränare.

– Jag har ingen huvudansvarig än så länge utan tar hjälp från lite olika personer här och där. Det måste vara rätt tajming med vem det är, jag vill ha ett långvarigt samarbete, säger han.

(Melbourne, TT:s utsände)

Elias Ymer

Född: 10 april 1996 i Skara

Världsrankning: 161 (singel)

Aktuell: Kvalar in till herrsingeln i årets första grand slam-turnering Australian Open i Melbourne. Första match natten mot onsdagen svensk tid. Eventuell andra och tredje match på torsdag respektive fredag.