Grönområdet runt Aspö är ett populärt ställe för hundägare att rasta sina hundar på, med fina promenadvägar. Nu ökar oron för att någon, som vill hundar illa, lägger ut förgiftade bitar av korv och kött i området.

I somras drabbades hundägaren Ylva Axelsson och hennes Max. Ylva, som bor på Aspö, hade varit ute och promenerat med Max när han blev dåligt. Han kräktes och hade svårt att gå ordentligt. Ylva kontaktade veterinär som var övertygad om att Max hade blivit förgiftad.

LÄS MER: Misstänker att hunden Max blev förgiftad

Dagen efter tog Ylva en promenad utan Max och hittade en korvbit på marken.

– Jag tog upp korvbiten och luktade på den. Den luktade konstigt. Sedan kastade jag den. Det var dumt. Jag borde ha lämnat in den för analys.

Under hösten och vintern har det inte hänt något men för någon vecka sedan ska det ha framkommit uppgifter i ett socialt forum om att man återigen har hittat förgiftade matbitar på marken. Max har inte råkat illa ut den här gången men enligt Ylva ska en hundägare, som bor på Aspö, fått sin hund förgiftad förra helgen.

– Den fick tas till veterinär där den magpumpades.

En annan granne har fått sin bil repad och någon har skrivit "rabieshund" i smutsen på bakrutan.

Annons

Ylva har lagt ut en varning på Facebook som delats 378 gånger. Hon har också informerat polisen.

– Allt är väldigt obehagligt. Någon här i närheten stör sig på hundar och tycker illa om dem. Jag vågar inte gå med Max i området utan går över på andra sidan Vadsboleden. Man undrar när det ska sluta.

Såklart är Ylva extra vaksam när hon går med sin hund men hittar Max en liten korvbit så går det snabbt.

– Det säger bara glufs så är den borta på en sekund. I mörkret kan det vara svårt att se var han nosar.

Ylvas teori är att matbitarna prepareras med glykol. Det räcker med små mängder för att hunden ska bli sjuk och glykol är lite sött, vilket hundarna tycker om.

Bland hundägarna finns nu en skärpt uppmärksamhet på saker på marken och människor som har ett misstänkt beteende.

– Folk är vaksamma och uppretade. Nästa gång kanske det är ett barn. Det behöver få ett slut, säger Ylva.

Tony Johansson, förundersökningssamordnare och ansvarig för utredningar, hos polisen i Skaraborg, säger att han inte känner till att det ska ha kommit in någon anmälan om förgiftningarna.