På lördagen slogs portarna till den unika överbyggnaden upp inför årets säsong. Arkeolog Maria Vretemark fanns på plats för att berätta om platsen, fynden och utgrävningarna. Hon har redan flera grupper inbokade och maj månad är i princip redan fulltecknad.

Maria Vretemark är kvinnan bakom Kata gård. Hon har bidragit till att historien fick skrivas om efter att de kristna spåren från 900-talet hittats i Varnhem.

På lördagen berättade hon om vikingakvinnan Kata, den tidiga gårdskyrkan och dess betydelse, den tidens gravskick och vad som kanske kan bli nya utgrävningar i framtiden.

Läs mer: Möt kvinnan bakom Kata gård

Läs mer: Nya fynd i Varnhem

Hit kommer folk från när och fjärran. Både människor som bor i bygden och tar med sig vänner och bekanta och folk från Stockholm och andra ställen.

På en liten plakett, som finns uppsatt på Kata gård, kan man läsa att även kronprinsessan Victoria och prins Daniel varit här.

Vid ingången finns en del skrivet material att titta i, bland annat en broschyr som Västergötlands museum gett ut. I den står att man sedan 2005 under flera somrar bedrivit arkeologiska undersökningar av de vikingatida spåren intill klosterområdet.

Annons

Lämningarna och ruinen fortsätter att fascinera och kommer att så göra länge till.