De första rapporterna om de märkliga meddelandena i Facebook-chatten kom redan förra året, men under de senaste dagarna verkar verksamheten ha intensifierats.

Meddelandet ser vid en första anblick ut som ett helt vanlig – om än lite kortfattad – hälsning från en av dina Facebook-vänner. Det innehåller oftast ditt namn, en smiley, och ordet "video" tillsammans med en länk.

Annons

Klickar man på länken kommer man till en sajt som ser ut som Youtube. Där ombeds man att installera ett tillägg i webbläsaren för att kunna se videon – ett tillägg som i samma stund som det installeras ger tillgång till all data på enheten. Det kan inkludera lösenord och personlig information, skriver den norska tidningen Nettavisen, som var först med att rapportera om viruset.

Enligt Nattavisen är det dock fortfarande oklart exakt hur det fungerar, och att det i princip kan räcka med att klicka sig in på länken för att vara i riskzonen. Däremot är det tydligt att de som blivit drabbade av viruset är de som för över det till andra, via meddelandefunktionen.

Med andra ord – klicka inte på länken.

Men hur gör man då om man är då om man har klickat på länken eller till och med laddat ner tillägget?

– Det bästa sättet är att ta bort tillägget i webbläsaren och att byta lösenord på Facebook. Sedan är det också smart att ändra till tvåstegsverifiering i Facebook, säger it-konsulten Jørund Heimholt till Nettavisen.

För att kontrollera om du har lagt till något, och för att kunna ta bort det, väljer du "Tillägg" i Fönstermenyn i till exempel Chrome.