Sedan Sparbanken Lidköping Arena invigdes annandag jul 2009 har Villa bara spelat en match på Isstadion som ligger alldeles bredvid. Det var 2014 mot Kalix då Isstadion hade 50-årsjubileum.

Den här gången hade klubben helst spelat inomhus, men där var det sedan tidigare uppbokat – av komikern Johan Glans och hans föreställning.

– Det är en evenemangsarena, absolut, men att slänga ut största hyresgästen i ett slutspel är idioti, menar Johan Sixtensson.

Ett ekonomiskt bakslag för Villa, som kunde räkna in 2 717 åskådare den här nostalgiska fredagskvällen och kvartsfinal fyra. Många av dem lär komma tillbaka framöver då Villa nu är klart för semifinal efter seger med 3–1 i matcher mot mesta mästarna, som för andra året i rad får respass redan i kvarten.

Gick fram till 3–0

Skyttekungen David Karlsson gav Villa ledningen i en omställning i åttonde minuten. I friläget drog han Andreas Bergwall och lyfte in bollen.

– Viktigt att få ledningsmålet och de stressade.

Västerås hade därefter mest boll och skapade lägen, men det var Villa som gjorde målen. Efter drygt en halvtimme ökade ett effektivt hemmalag på till 2–0 (Christoffer Norin) och strax före paus kom 3–0 genom Johan Esplund. Ett mål som gästerna ville ha bortdömt för spark. På stopptid i första halvlek reducerade VSK till 1–3.

Annons

Men i andra var det inget snack om saken. Villa hade medvind – bokstavligt talat. Esplund slog till igen mot sitt tidigare lag när han satte både 4–1 och 5–1. Det tog knäcken på Västerås.

Några fler mål blev det inte och Villas spelare, ledare och supportrar kunde jubla.

Vad säger du om Esplunds insats?

– Han hade en period första 20 minuterna i andra där han var riktigt, riktigt bra. Han fick en konstig inflammation i skulderbladet som gjorde att han inte kunde spela alls mycket i tredje kvartsfinalen.

En annan som var tillbaka var Martin Andreasson i mittförsvaret och han visade karaktär ihop med lagkapten Martin Johansson.

Edsbyn i semi

I semifinal väntar nu Edsbyn, som slog ut Bollnäs med 3–0 i matcher. Första matchen spelas på bortaplan på onsdag.

– Vi får njuta lite i kväll och i morgon. Men det är klart att de är favoriter. De är regerande mästare och har fördel av hemmaplan. Vi måste vara väldigt bra, men vi kommer in med väldigt bra självförtroende, säger Johan Sixtensson.

Det här är nionde året i rad Villa tar sig till semifinal. Men klubben väntar alltjämt på sitt första och så efterlängtade SM-guld.

Ska det månne komma i år?

Matchfakta

Villa-Edsbyn

5–1 (3–1)

Målen: 1–0 (8) David Karlsson, 2–0 (33) Christoffer Norin, 3–0 (45) Johan Esplund, 3–1 (45+) Ted Bergström), 4–1 (55) Johan Esplund, 5–1 (70) Johan Esplund.

Domare: Jacob Hallkvist.

Publik: 2 717.