Den 20 januari lämnade Lars Bäckström uppdraget som landshövding för Västra Götaland. Sedan dess har länsöverdirektör Lisbeth Schultze vikarierat som landshövding och chef för länsstyrelsen i Västra Götalands län. Förordnandet gäller tills ny landshövding är utsedd.

Nu har länet stått utan ordinarie chef i 107 dagar och det har föranlett Cecilia Widegren, moderat riksdagsledamot från Skaraborg, att kräva ansvar av regeringen.

Under måndagens frågestund i riksdagen kräver hon svar.

— Det är underkänt av regeringen och dess ansvarige statsråd Ardalan Shekarabi (S). Regeringen har tydligen inte en fungerande utnämningspolitik, och tar heller inte statens fulla ansvar lokalt och regionalt genom att sätta Västra Götaland i sämre dager, menar Cecilia Widegren.

Widegren menar att det finns många dugliga företrädare som regeringen kan överväga. Självklart förtroendevalda som har den erfarenheten t ex tidigare infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och biståndsminister Gunilla Carlsson.

— Men regeringen kan även bredda sig, t ex företagare som Henry Jarlsson, Kinnarps AB, Thomas Dafgård, Dafgårds AB, Bert Karlsson, Lotta Bromé, Anders Eriksson, Carl-Johan Hagman, för att nämna några.