Är det försvarbart med tre flygplatser i Lidköping, Skövde och Falköping? Den frågan är aktuell efter ett möte med de tre flygplatsbolagen. Philip Segell ordförande (M) i Skövde flygplats ”avslöjar” en stor nyhet att diskussioner är på gång mellan de tre kommunerna om samarbete som kan innebära att tre bolag blir två eller tre blir ett som tar hand om driften på flygfälten.Och historiskt sett så har ju oenigheten varit total så vem skulle ge med sig nu och lämna över ansvaret till grannkommunen.

Annons

"Det är inte vettigt att ha tre flygplatser på så liten yta", säger Philip Segell.
Att på nytt försöka blåsa liv i flygtrafik för gamla Skaraborg är en fråga som för länge sedan borde hamnat i papperskorgen. På 1970-80 talet presenterades det storslagna planer på Skarlanda utanför Skara som skulle tjäna som regionalflygplats åt hela länet med linjer inom Sverige och på sikt även chartertrafik. Efter stor oenighet mellan kommunerna så valde Lidköping, Falköping och Skövde att satsa på varsin egen flygplats

Trots ett stort antal inpumpade miljoner av skattemedel och tappra försök att hitta lönsamma linjer så upphörde passagerartrafiken efter ett par år.
Hur många miljoner kronor sammanlagt de tre kommunerna lagt ut sedan starten är dolt i de djupa källarvalven och någon redovisning är väl inte att vänta från inblandade politiker och tjänstemän.
När Skarlandaprojektet presenterades så fanns all förutsättningar för en framgångssaga men bypolitiken satte stopp för detta och styvnackade politiker visade med all tydlighet att ”vi ska minsann ha en egen flygplats och det ska heta Airport för det är utrikiska och mycket finare ”.
För några veckor sedan möttes representanter för de tre kommunerna och flygplatsbolagen och kom enligt media fram till att ”grundfakta ska inhämtas”.
Men kära vänner som deltog i mötet; är ni så dåligt pålästa i flygplatsfrågorna som har ältats i över 30 år och så okunninga om de ekonomiska konsekvenserna för små flygplatser? Inhämta fakta? Ursäkta att jag undrar om ni fått solsting mitt i vinter.

Det är inte mer än rätt att väljarna inför kommande val får klara besked av kommunalråden i respektive kommun, Katarina Jonsson (M) Skövde och Kjell Hedvall (S) Lidköping om dessa ”nya” högtflygande planer och inte minst vad det har ”köstat” hittills. 

Carl Thulin frilansjournalist/kulramsekonom