Vi drar till Otaheiti, heter sommarutställningen på Gamla biblioteket som invigdes under onsdagen. Vad betyder det egentligen, Otaheiti?

— Det betyder ju då alltså Tahiti, säger biblioteksassistenten Sven-Olof Ask.

Det var alltså inte ett annat slangord för dass, som tjotahejti. Helt plötsligt blir utställningens namn mer begripligt, eftersom den ju faktiskt handlar om resorna och alla de berättelser som finns med i Skaras stora samling böcker.

Annons

— Utställningen har tre teman, förklarar Kerstin Lorentz som har jobbat med utställningen. Det handlar om resorna, navigationen och vetenskapen som våra resenärer har fått med sig hit.

Utställningen kommer att stå öppen till och med den 31 oktober. Rummet är inrett på ett vis som ska ge en känsla av att man befinner sig till havs, med vågeffekter och havsljud, och sedan finner man olika montrar där böckerna och föremålen befinner sig.

— Tanken är att man ska kunna klara sig själv ganska bra, med hjälp av utställningskartorna.

Förutom gamla böcker finns där bland annat kartor och fraktgods, som till exempel porslin hämtat från Ostindianfararen Götheborgs vrak. Det finns också ett teleskop från AstroSweden i Skara.

— Det är nog ganska okänt här i Skara, att de är ett så pass stort företag. Och så är det lite kul att nutid möter dåtid, säger Sven-Olof Ask.