— Jag måste säga att jag blev förvånad när jag såg hur många småbarnsföräldrar som besökte exempelvis köpcentrumet Elins Esplanad i Skövde före jul, säger Maartje Wijers, barnläkare på Skaraborgs sjukhus Skövde.

Fakta: RS-virus i korthet

RS-virus sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar..

Fakta: RS-virus i korthet

RS-virus sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål.

God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vuxna och äldre barn klarar sig oftast undan med en vanlig förkylning när de smittats av RS-virus.

Små barn, framför allt spädbarn, kan däremot drabbas av svårare sjukdom som i vissa fall kräver sjukhusvård.

Vartannat år brukar viruset slå till hårdare än vanligt.

I mitten av december 2016 hade 317 personer diagnostiserats med viruset, en siffra som kan jämföras med 51 fall vid samma tidpunkt året innan.

Bara en tidsfråga

Vintern hittills liknar i stället RSV-säsongen för två år sedan som slutade med mer än 5 000 laboratoriebekräftade fall. Folkhälsomyndigheten väntar sig därför en intensiv säsong, med en topp i februari.

— Det är bara en tidsfråga innan RS-viruset kommer till Skaraborg, jag tror inte vi kommer undan, säger Maartje Wijers, barnläkare på Skaraborgs sjukhus Skövde.

Hon uppmanar nu alla småbarnsföräldrar att undvika folksamlingar.

Annons

— Försök så långt det är möjligt att inte besöka köpcentrum, mataffärer och lekland och undvik bussar och flygplan med mera för att slippa smittas. Och håll, om det går, din nyfödda hemma. Tar man med sig sin lilla ut och shoppar riskerar man att få vistas på sjukhus i flera dagar, ibland veckor. Tro mig, det är inte värt den risken, säger hon och fortsätter:

— Men självklart kan man ta promenader med sitt lilla barn.

En infektion orsakad av RS-virus ger oftast samma symtom som en vanlig förkylning, det ger exempelvis snuva, hosta och feber.

Drabbar viruset barn under ett år får de ofta svårt att äta eftersom andning med täppt näsa tar mycket kraft.

— Försök hålla barnets näsa fri från slem med näsdroppar av koksaltlösning, tipsar barnläkaren.

När bör man söka vård?

— När barnet inte orkar dricka utan släpper taget om flaska eller bröst, har svårt att andas eller när man som förälder är orolig, säger hon.

Lyssnar föräldrar generellt sett till rådet att hålla sig från folksamlingar?

— Vissa gör det, men förvånansvärt många verkar inte göra det. De tänker kanske "det drabbar inte mig och mitt barn", men ingen är skyddad. En person som går förbi och hostar kan sprida smittan.

När är faran över?

— Jag skulle rekommendera småbarnsföräldrar att tänka på det här och vara restriktiva från och med november fram till april, eller i varje fall i slutet av mars.

Även personer över 65 år och andra infektionskänsliga personer kan behöva sjukhusvård i samband med RS-virus.