I föreställningen "Bakis i burka" blandades djärv humor med bistert allvar, som i beskrivningen av hur det är att leva i ett samhälle där kvinnans kropp inte får synas.

— Det är svårt att gå runt i en kropp som egentligen inte ska finnas, sa Zinat Pirzadeh.

Zinat förklarade också mer humoristiskt att hon hade en särskild sorts burka från Iran som tillät att ansiktet visades, "en slampigare version av burka" som hon uttryckte det. Burkan åkte hursomhelst av i andra akten och blev liggande på scengolvet.

Annons

Bakis i burka blev Zinat Pirzadeh enligt vad hon berättade efter en midsommarfest i Kiruna efter att ha provat på hembränt och dansat till små grodorna i klädesdräkten. Att bli bakis i burka var något hon rekommenderade publiken, men något mer allmänt användande av klädesdräkten uppmanades det inte till.

Skillnader mellan Iran och Sverige beskrevs i drastiska termer, som att en kvinna med dåligt rykte i Iran riskerar att bli stenad - i Sverige får hon jobb på tv.

Zinat Pirzadeh drev också med rasister och berättade att hon en gång sett en ovanligt snygg rasist som skrek "Åk hem!", varpå hon frågade: Ska vi gå hem till mig eller hem till dig?

Taliban-barbie

Det är inte alla som uppskattar Zinat Pirzadehs budskap och sättet hon berättar det på.

— Fundamentalister har inte humor direkt, som hon uttryckte det.

Hon får även hatbrev med rasistiska förtecken och berättade att det i ett sådant hade använts ett originellt uttryck: "Åk hem taliban-barbie!". Detta lät hon meddela att hon kan komma att använda som namn på kommande föreställningar: en taliban-barbie på turné.