På måndag kväll den 15 maj arrangeras "Alla blir vi drabbade på något sätt" vid motionsspåret Petersburg i Skara. Då hoppas Maria Bergsten och de andra i arrangörsgruppen på fint väder och stor uppslutning.

Vandring med start vid Petersburg, Skara på måndag kväll den 15 maj mellan klockan 17.30 oc..

Vandring med start vid Petersburg, Skara på måndag kväll den 15 maj mellan klockan 17.30 och 19. Startavgift 100 kronor.

Alla insamlade medel går till Åsa Lundgrens minnesfond som stöttar forskning om cancer via Cancerfonden. Läs mer om evenemanget på Facebook.

— I fjol samlade vi in 72 720 kronor till Cancerfonden, berättar Maria Bergsten.

Målet är att samla in minst lika mycket i år.

— Man kan gå, springa eller lufsa runt spåret eller så struntar man i att gå och betalar bara startavgiften och tar en fika, förklarar Maria.

Annons

Anledningen till att hon, Lena Berthou, Ingela Ekblad, Jenny Andersson och Marie Vångberg engagerat sig är Åsa Lundgrens bortgång i cancer 2015. Hon hade tre år tidigare drabbats av malignt melanom, elakartad hudcancer. Ett år efter hennes död pratade vännerna om vad de skulle kunna göra för att hedra sin bortgångna vän.

— Åsa sa själv att bara hon blev frisk så skulle hon själv göra något för forskningen och därför bestämde vi oss för att samla in pengar till Cancerfonden, berättar Maria.

Så kom vandringen vid Petersburg till. Gensvaret blev mycket större än de kunnat ana. De räknade med några hundra deltagare, det kom över 600 personer.

— Alla drabbas ju av cancer. I dag känner nästan alla någon som har eller har haft cancer. Det är en sjukdom som angår alla, menar Maria och understryker att alla är välkomna oavsett om de kände Åsa eller inte.

Det är inte heller någon slump att evenemanget hålls samma dag som Euromelanoma-veckan inleds. Då uppmärksammas hudcancer på olika sätt i Europa.

Precis som förra året sponsrar lokala företag arrangemanget med vinster, som lottas ut bland deltagarna.

LÄS MER: Vännerna startar insamling

LÄS MER: Åsas kamp får inte vara förgäves