Det nationella priset delades förra året ut till Stadsnära Lantgård Lidköping, i år landade priset återigen i Skaraborg.

Årets pristagare är alltså Vallebygdens energi som enligt prisutdelaren är ett kooperativ med 100-åriga anor som levererar nödvändig infrastruktur till sina medlemmar på landsbygden.

"Hållbar modern elproduktion – men också öppenhet för medlemmarnas nya behov. Det är receptet för ett kooperativ som håller decennium efter decennium." skriver de i sin motivering.

Något priset hade den ekonomiska föreningen kanske inte räknat med, men glädjen var stor när de på onsdagskvällen fick ta emot det.

Annons

Kooperativet har 1300 medlemmar som levererar el till 2650 abonnenter på landsbygden mellan Skara och Skövde. Kooperativets vision är att bidra till medlemmarnas möjligheter att leva och bo i Vallebygden med omnejd.

När möjligheten att få fiber kom på tal för c:a tio år sen var det därför självklart att Vallebygdens Energi skulle ta sig an uppgiften. Att ha ett bra bredband är på många sätt en förutsättning för möjligheten att leva och bo på landsbygden. Idag är 75 % av elabonnenterna anslutna även till fibernätet. Målet är att hela området ska ha tillgång till fiber 2020.

För några år sedan startade föreningen även byggnation av nät för vatten och avlopp Idag är 106 fastigheter anslutna och arbetet fortsätter för att fler ska bli anslutna.

Föreningen är i också startgropen och undersöker om det finns medlemmar som vill investera i en markbaserad solpark med en produktion om ca 1 miljon kWh per år i området.

Hur det hela nu ska firas.

— Vi hade inte planerat något. Men vi se vad vi kan få ihop för firande i nästa vecka, säger VD:n Thomas Karlsson.

Årets kooperativ i Sverige är en tävling som anordnas av Arbetsgivareföreningen KFO och Coompanion Sverige.