Målet är nu att man ska kraftsamla inom polisområde Skaraborg för att försöka lösa fallen.

– Det här är inget märkligt i sig, utan det är det normala antalet vi har att hantera. Det vi sett är att det skett en ökning av ungdomsärenden, där parterna är under 18 år. Åtminstone en tredjedel av dem är sådana, säger Lars Johansson.

Dessutom arbetar enheten för relationsbrott med ett antal fall av det här slaget.

– Det är ganska få ärenden, där vi inte vet vilka de inblandade är, menar Johansson.

I Skaraborg är situationen ansträngd, med ett litet antal personer som har i uppdrag att lösa många fall.

– En utredare har hand om 8 till 10 våldtäkter och vi är inte så många. Just nu har vi ett antal personer utlånade till Trollhättan och Borås. Men om vi ska få ökade resurser måste de ju tas någon annan stans och frågan är ju var, säger Lars Johansson.

Polisen satsar

Men nu ska alltså Skaraborgspolisen satsa och ge sig själva bättre förutsättningar för att finna, förhöra och försöka få fram bevis mot de misstänkta våldtäktsmännen i regionen.

– Jag kan givetvis framföra önskemål. Vi räknar med att köra i gång inom någon vecka och utreda så många som möjligt under 14 dagar, säger Lars Johansson.

Hur många fall tror du att ni kommer kunna lösa?

Annons

– Många av våldtäkterna är inte i nutid. Det har gått ett tag och då har man ingen stödbevisning.

Roteln för grova brott ansvarar som sagt inte för alla våldtäktsutredningar i Skaraborg. Det exakta antalet sådana fall som pågår i regionen är inte känt för polischefen.

– Men i de allra flesta ärenden har vi inlett förberedande åtgärder, menar Johansson.

Utreder fall i Vara

Ett av de fall som polisen utreder är en anmäld våldtäkt mot en 80-årig kvinna i Vara under sommaren.

Enligt polisanmälan ska en man ha gått in hos kvinnan via en öppen balkongdörr och sedan våldtagit henne. Kvinnan bor i en egen lägenhet, på bottenvåningen av huset. Händelsen ska ha hänt nattetid i juni.

Utredarna vill inte gå in på detaljer men säger att det finns vissa frågetecken kvar att undersöka.

Var femte utsatt

Redan på torsdagen kunde vi berätta att var femte kvinna i Skaraborg uppger att de utsatts för brott under 2016.

LÄS MER: Var femte kvinna utsatt för brott

– Vi vet dessutom att det finns ett stort mörkertal på det här området, men målet är att prioritera exempelvis sexualbrott och då tror jag att benägenheten att anmäla ökar, sa Mats Bergström, polisområdeschef i Skaraborg.

Siffrorna är inhämtade av Brottsförebyggande rådet och handlade bland annat om utsatthet.

– Skaraborg ligger lite lägre än riket i övrigt, men det innebär givetvis att vi har problem här också. Polisen i området har bland annat fått kritik för tillgänglighet och information, fortsatte Bergström.

Men han såg den här statistiken som en bild av samhället i stort.

I riket visar statistik från förra året att antalet inkomna ärenden gällande våldtäkter ökade med 16 procent. Samtidigt kunde polisen lämna över 11 procent fler våldtäktsärenden till åklagare, jämfört med året innan.