Händelsen ägde rum i lokalerna till en yrkesskola, något som bekräftas på skolans egen hemsida. Skolan ligger i sin tur inne i ett köpcentrum.

Polisen har avfyrat skott i samband med insatsen och en person, som också ska vara skadad, har gripits. Två av de tio har skadats allvarligt.

"Ingen fara"

– Jag kan berätta att den gripne personen skadades under polisinsatsen. Vi tar hand om personen men jag kan inte kommentera några fler detaljer, säger en presstalesperson vid polisen i östra Finland till TT.

Vittnen uppger för medier att en gärningsman gått till attack med ett svärd.

– Polisen jobbar nu med att säkra byggnaden på platsen. Det finns ingen fara för allmänheten, säger presstalespersonen.

Polisen skriver på Twitter att det cirkulerar uppgifter om att en beväpnad man skulle röra sig i Kuopio, något som man dementerar.

En presskonferens om händelsen är utlyst till klockan 16 svensk tid.

Skakande våldsdåd

Kuopios borgmästare Jarmo Pirhonen är bestört över det som inträffat. För tidningen Iltalehti beskriver han hur dådet skakat om orten och hur hans tankat går till offren och deras anhöriga.

Även statsminister Antti Rinne har kommenterat dådet.

"Våldsdådet är upprörande och fullständigt oacceptabelt. Jag har diskuterat med polisöverdirektören och regeringen följer noggrant situationen. Å regeringens och mina vägnar vill jag framföra kondoleanser till alla anhöriga", skriver Rinne på Twitter.

Annons

Köpcentret, som ligger fyra kilometer söder om Kuopio, är avspärrat och kommer inte att öppna under dagen.

Fakta: Våldsdåd i Finland

2017 knivhuggs tio personer i Åbo centrum. Två kvinnor dör av sina skador. Gärningsmannen ..

Fakta: Våldsdåd i Finland

2017 knivhuggs tio personer i Åbo centrum. Två kvinnor dör av sina skador. Gärningsmannen stoppas då polisen skjuter honom i benet.

2013 hugger en 16-årig elev tre skolkamrater och en vaktmästare på en yrkesskola i Uleåborg. Samtliga skadas allvarligt men överlever.

2009 mördar en man först sin exsambo och skjuter sedan ihjäl fyra av hennes arbetskamrater på ett varuhus i Esbo. Mannen tar därefter sitt eget liv.

2008 skjuts tio personer till döds av en elev, en 22-årig man, på en yrkesskola i Kauhajoki. Han begår efter det självmord.

2007 dödas nio personer vid en attack mot en högstadie- och gymnasieskola i finska Jokela. De nio skjuts till döds av en 18-årig elev. Gärningsmannen begår självmord.

2002 spränger en 19-årig man sig själv och ytterligare sex personer till döds i köpcentret Myyrmanni i en förort till Helsingfors.